Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба „Пчели“ в село Смоличано

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бисер Кирилов: „С тази тема предизвиквам всички будни хора и се надявам всеки да направи нещо за „кошера“, за да се чувстваме по-добре, по-спокойни и да успяваме!“

Животът в кошера и медоносните пчели вдъхновяват младия художник Бисер Кирилов. За себе си разказва, че е от Кюстендил, завършил е стенопис в Националната художествена академия в София. Това, с което се занимава сега, е да обикаля различни села, България като цяло и да наблюдава природата, растителността и живота. „Не само това ме вдъхновява“ – споделя младият художник и допълва, че Кюстендил е известен с това, че тук е творил Майстора. Той се е вдъхновявал от бита на хората, освен от труда им и от плодовете на труда им. 

„Там, където има живот, където има и плод, има и пчели. В тази изложба представям рисунки от съществуването на различни пчели, понеже те са търтеи, майки и работнички.  Това, което ме вдъхновява в медоносните пчели е, че те съществуват, за да ги има другите, да си помагат. Създадох рисунките, те са около 50 на брой, още през февруари, но заради различни събития не ги показах. Това ми позволи да натрупам още повече опит. Рисунките са с различни мащаби на пчелите, тъй като те са с 12-14 мм. размер. Аз ги рисувам около 15 до 30 см., има и по-големи. Това, което използвам като начин на презентация,  е мастило. Рисувам ги върху хартия черно-бели. Това е еквивалент на нашето отношение към тях. Ние ги виждаме, но не ги разбираме и не ги оценяваме.“ – споделя Бисер Кирилов.

Защо избира с. Смоличано, общ. Невестиво за дом на своята изложба, можете да чуете Бисер Кирилов в звуковия файл:Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16