Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В кварталната библиотека по време на пандемична криза

Световната пандемична обстановка продължава да ни учи, че трябва да живеем нормално, въпреки сериозните предизвикателства. Факт е, че рестриктивните мерки влияят съществено и върху психичното ни здраве. За да го запазим балансирано експертите препоръчват четенето на книги. Както и взаимодействието със среда, която носи специфичното усещане за досег с изкуствата. Библиотеките са от местата, които предполагат изпълнението на тази важна, за психичното ни здраве, задача. Доколко обаче, можем да бъдем сигурни за своята здравна безопасност, когато ги посещаваме – отговорите потърсихме чрез репортерската ни проверка в няколко квартални библиотеки в Благоевград.

В каква обстановка работят библиотекарите; и има ли отлив на читатели, предвид пандемичните обстоятелства – за да потърсим отговор на тези въпроси посетихме три квартални библиотеки, част от системата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Най-напред се озоваваме в културното поделение, позиционирано в т.нар. широк център, в близост до поликлиниката. Базата е едно от най-старите читалищни звена. В изцяло модернизирана обстановка ни посреща Мариета. Тя ни уверява, че изцяло са в синхрон със санитарните препоръки, които не пречат посещаемостта в библиотеката дори да се увеличи. 

Според председателя на читалищното настоятелство, Васил Новоселски, за да се поддържа и възпитава духът както на подрастващите, така и на по-големите, е необходима и адекватна околна среда. Особено когато става въпрос за опазване на книжовното богатство, съчетано в днешните времена и със сериозен санитарен контрол.

В този библиотечен център ни уверяват, че са спокойни за здравето на посетителите.

Какво обаче е състоянието на звеното в един от по-отдалечените райони, кв. Еленово. Там ни посреща Веси.  А модернизирането на базата се набива веднага на очи. Според нея и в период на икономическа стагнация може да се постигне положителен ефект и реновиране без много средства.

Веселина е категорична, че младите хора, въпреки обвиненията че не четат, напротив – обичат литературата, и то на хартиен носител.

Факт е, че библиотеката като институция вече променя визията си. И е напълно резонно предвид времето на новите технологии и различната социална среда. От благоевградското читалище обаче са категорични, че не трябва да се забравя и първоначалната база, върху която започва надстройката. Усилията им са насочени и към модернизиране на  районната библиотека в старинния квартал Вароша, но запазвайки автентичния й дух.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:

Галерия

Вижте още
 Ана Батева

Режисьорът Ана Батева: „Утерус“ е по-различен спектакъл от всичко, което съм правила досега

    На 18 и 19 февруари в I AM STUDIO в София се състоя премиерата на „Утерус” – постановка на родената в Скопие Ана Батева по непознатата у нас пиеса на македонския автор Деян Дуковски, която тя решава да преведе. Това е първата й сценична реализация на българска сцена, която определено заслужава да бъде осветена. Представлението е продукция на..

публикувано на 27.02.21 в 18:39

„Пирин“ надигра съседа „Септември“ с 2:0

В ИЗТЕГЛЕН МАЧ ОТ19-Я КРЪГ НА Втора футболна лига „Пирин“ (Благоевград) постигна шеста поредна победа, след като надигра  „Септември“ (Симитли) с 2:0 като домакин. И двата гола за “орлетата” паднаха след изпълнение на ъглов удари, като Спас Георгиев (45′) и Александър Дюлгеров (60′) записаха имената си сред голмайсторите. Това бе трета поредна..

публикувано на 27.02.21 в 17:26

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24