Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се увеличи първоначалната такса на таксиметровите услуги

Първоначалната цена на таксиметровите превози от 1 януари 2021 година ще бъде в размер от двоен до троен на цената на километър пробег. Това предвиждат промените в Наредбата за таксиметров превоз на пътници, които се подготвят от транспортното министерство и са пуснати за обществено обсъждане. Това е наредба № 34. Според сега действащите текстове в наредбата първоначалната цена не може да надвишава с повече от 50% тарифата на километър. 

Увеличаването на първоначалната цена е стара цел на таксиметровите организации и компании, които често заплашват и прибягват до протести. В разгара на пандемията и разфокусираното внимание явно са успяли да прокарат поправката. Основната идея е така да се оскъпят кратките курсове, които били 25-50% от бизнеса. Става дума за кратките курсове, които обикновено са губещи. 

Зад фиксирането на минимални и максимални прагове от години прозират желанията да се гарантира, че всички ще вдигнат цените, без да рискуват, че ще бъдат обвинени в картел, а на пазара ще има и по-малка ценова конкуренция, от което в крайна сметка страда клиентът. Окончателното решение ще стане известно след приключването на общественото обсъждане. Това каза в интервю за Радио Благоевград председателят на Съюз „Такси“ Кирил Ризов. (чуйте звуковия файл) 


Вижте още

„Локо“ (Сф) дерайлира в Благоевград

Във възлов мач от 26-я кръг на Втора футболна лига, вторият в таблицата „Пирин“ (Благоевград) разгроми „Локомотив“ (София) с 5:1. Централният нападател на „орлетата“ Гурам Гощелиани откри за 1:0 още в 5-ата минута след наивна грешка на централните защитници на столичните „железничари“. В 12-ата вратарят на „червено-черните“ отби диагонален..

публикувано на 10.04.21 в 17:07
Емил Измирлиев

Да бъдеш писател сатирик цели 50 години

Това е съдбата на родения в Дупница Емил Измирлиев. Той си спомня първия фейлетон „Бялата стая“, написан още като ученик.  Педагогическият съвет на столичния техникум “А.С.Попов” е искал да го изключи заради фейлетона, но класната му ръководителка го е спасила, като казала, че фейлетонът е художествена измислица, което е самата истина.  След това,..

публикувано на 09.04.21 в 17:35

Предстоят честванията на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски

Датата е 14-ти април, а предложението на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ бе 2021 година да бъде обявена за Година на Раковски, а 14-ти април да бъде официален празник, както 2-ри юни –  Деня на Ботев и 19-ти февруари – Деня на Левски.  Публикувано е едно възвание от Националната асоциация и създадения от нея Общобългарски..

публикувано на 09.04.21 в 17:27

Изложба „Попарт“ на Боряна Накова - Боко представят в Дупница

Днес в Изложбена зала „Околийска къща“ в град Дупница беше открита изложбата „Попарт“ на Боряна Накова- Боко, която е ученичка на Елена Темелкова. Изложбата се състои от 31 творби, включваща приложно изкуство, масло и акрил и ще остане в Дупница до 9 май. Боряна Накова - Боко е родена през 1982 година в град София. Завършва средно..

публикувано на 09.04.21 в 13:50

От ПП МИР настояват за касиране на изборите

От партия МИР настояват за касиране на вота, въвеждането на изцяло машинно гласуване и провеждането на нови избори. Причината е лошата организация на изборния процес, както и масово сгрешените и подменени протоколи от всички избирателни секции. Това каза в предаването "Събития и личности" Симеон Славчев, лидер на ПП МИР. Той бе категоричен, че вотът на..

публикувано на 09.04.21 в 13:07
Проф. Георги Михайлов

Проф. Георги Михайлов, БСП: Всички са се заели да правят политически аритметики, а не дават отговори на въпросите, които хората задават

"Отминалите парламентарни избори бяха особени поради две причини. Първата е пандемичното време, в което се проведе гласуването и заради което много избиратели не излязоха до урните, за да упражнят правото си на глас. Втората особеност е, че вотът беше силно протестен." Това каза в предаването „Събития и личности“ проф. Георги Михайлов, водач на..

публикувано на 09.04.21 в 11:21

Възстановиха осветлението в парк „Бачиново“

Състоянието на парк "Бачиново" край Благоевград е тема, която винаги е вълнувала местните жители, особено тези, които обичат спорта и разходките сред природата, а те съвсем не са малко. Със затоплянето на времето стартираха и редица мероприятия по подготовката на благоевградския парк за пролетния сезон. В началото на седмицата езерото бе..

публикувано на 08.04.21 в 15:05