Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р В. Мончева: 1039 с COVID-19 в Пиринско за седмица! Ако случаите се увеличат двойно – затваряме училищата!

Д-р Веселка Мончева

„За днешния ден 198 са новоинфектираните с COVID-19 за областта. Най-много отново в  Благоевград – 106 лица, гр. Петрич – 15, Гоце Делчев – 14, гр. Сандански –  8 , гр. Симитли – 5, гр. Банско – 3.

За изминалата седмица потвърдените случаи са 1039, две седмици преди това са били 769, което говори, че стремглаво се изкачваме нагоре със всяка следваща седмица. От тях 35 са хоспитализирани, 12 са в интензивните отделения, а излекуваните само за седмицата са 84“ – обобщението направи в здравния час на Радио Благоевград-БНР д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Най-много инфектирани има във възрастовата група 25-49 години – 423 случая,  в групата 50-64 г. – 333 лица. Има повишена заболеваемост във възрастовата група 15-24 години – 35 случая.

От обобщените данни, които предложи д-р Мончева, стана ясно, че в предходната седмица са заболели фелдшери и медицински сестри.

Заразени с COVID-19  са и много учители от Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“– Благоевград, където по думите на експерта не се спазват противоепидемичните мерки.

„Като епидемиолог смятам, че на първо време трябва да се затворят училищата, но специалистите от Регионалното управление на образованието настояват учениците да учат в училищата, да имат директен контакт с учителя. Ако обаче случаите се увеличат двойно след цифрите, които съобщих – 1039 за седмица, вероятно ще предприемем тази мярка“.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Веселка Мончева:

     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безусилна медитация – Сахадж Самади

Медитацията е известна с многото си ползи, една от които  е по-добрата концентрация - независимо дали сме на интервю за работа или в динамичната офис среда. Различни проучвания показват, че медитацията, особено безусилната, съчетана с дишане, може да подобри емоционалното състояние на човек, като повиши чувството за енергия и бодрост .  Сахадж Самади..

публикувано на 20.08.24 в 11:24

Проблем е чистотата на река Струма

Сдружение Балканка е неправителствена организация в обществена полза. Хората в сдружението имат различни професии – хидробиолози, инженери, юристи, IT-специалисти и много други. Tова, което ни свързва, са риболовът и реките на България. С инж.Димитър Куманов от сдружението разговаряхме за проблемите на водоснабдяването в Югозападна..

публикувано на 20.08.24 в 09:59

"Орница фест" - културната бъркотия, която ще донесе усмивки в Гоце Делчев

На 20 и 21 септември една истинска бъркотия на изкуството ще бъде забъркана в Гоце Делчев с пилотното издание на фестивала "Орница фест." Негов инициатор и организатор е актрисата Гергана Либова, която е родом от село Мосомище, но работи в държавния куклен театър в Русе и разхождайки се един ден из родния Гоце Делчев, където театър няма - ей така..

публикувано на 18.08.24 в 18:38

Забавления и много усмивки в инициативата "Лято в музея" в Разлог

Над 100 деца посещават летните занимания на инициативата "Лято в музея" в Разлог. Всеки вторник и четвъртък   децата се забавляват и провеждат занятия с образователна цел.  Заниманията се провеждат за деца от 1 до 4 клас. За поредна година инициативата „Лято в музея” предлага  разнообразни дейности - ,,Лятна полицейска академия“, приготвяне..

публикувано на 18.08.24 в 13:52

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08