Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В деня на св. Мина – за обществото, като закрилник на децата без родители

Отношението на едно общество към определени уязвими социални групи, определя и степента на неговото развитие. Социалното взаимодействие, солидарността и толерантността са част от ценностите, върху които се изгражда една модерна обществена среда.

Доколко обществото ни днес е отворено към проблемите на младите хора, израснали в социалните институции; и какви възможности даваме, за да се развиват техните умения и таланти – по тази тема акцентираме в деня на християнския светец, Св. Мина – закрилник на семейството, сираците и бездомните.

Старата максима, че децата са нашето бъдеще, не е клише. От начина, по който ще възприемем философското значение на този израз се формира и общественото отношение към подрастващите. Това ни казва Евгения Йорданова. В съвсем близкото минало тя ръководи години наред несъществуващия вече Дом за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград. И има изключително точна преценка на поведението ни като общество към една от най-уязвимите групи – децата без родители.

Ангажираността на извънучилищните звена, в процеса на възпитание и развиване на талантите сред децата без родители, не е задължително да бъде налагана чрез някакви нормативни актове. Всичко зависи от личното усещане на екипите в тях и обединяването около подобна кауза. Мнението е на Вера Ангелска – с над 40 години опит като организатор и педагог на извънкласните дейности в бившия Младежки дом в Благоевград.

Има още какво да учим в посока взаимопомощ и съпричастност, допълва Евгения Йорданова. Въпреки че уязвимите социални групи вече излязоха от анонимност. И то, благодарение на себеотдаващи се личности, които ги има във всяка една общност.

Надграждането на самосъзнанието е въпрос на личностно развитие. От нас зависи в каква степен ще допуснем консуматорския елемент да бъде в превес спрямо духовния ни капацитет, подчертава Вера Ангелска.

Репортаж на Бойка Браткова можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още

Рестартирай Европа: Стартира първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици

Младият предприемач Крис Младенов основава първата за европейския пазар дигитална платформа за обучение на механици, която се превръща в първия индивидуален български проект, в който са инвестирани милиони. През последната година сме подложени на огромни промени, които събуждат нуждата да придобиваме нови знания, които да превърнем в..

публикувано на 10.05.21 в 10:29

Проф. д-р Иванка Станкова: „Химията е магия, тя е предизвикателство“

Днес българските химици честват своя професионален празник. По този повод ви срещаме с проф. д-р Иванка Станкова, заместник- ректор по научно-изследователската дейност и докторантското развитие в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, ръководител на Катедра „Химия“ във висшето училище. Водещ: Проф. Станкова, първо да ви честитя празника, да..

публикувано на 10.05.21 в 10:17

Екзотичната цигуларка Tanya Strings събра преживяванията си по света в “Always with me”

Вдъхновена от колорита на своите пътешествия около света, една от най-обичаните ни цигулaрки създаде своята първa авторска песен в звездна колаборация с трикратната носителка на награди „Грами“ Тифани Ред. След 17 години международни успехи, Таня Стрингс  се завръща на българската сцена, за да се превъплъти в артиста, който винаги е мечтала да..

обновено на 09.05.21 в 14:51
Кирил Алексиев и Чавдар Ангелов

Д-р Чавдар Ангелов: Голямото послание на тази изложба е, че българската армия е една от институциите, на които се крепи и се дължи независимостта и суверенитета на българската държава

  В навечерието на 6 май в зала „Временни изложби” на Регионалния исторически музей в Благоевград беше открита гостуваща фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли...”. Създадена е за 143 години от Освобождението на България и е в чест на българските опълченци, които взимат участие в Руско-турската освободителна война, а..

публикувано на 09.05.21 в 12:21

Ангел Бондов: „Избери водата“, включи се в почистването около водоемите в цялата страна!

„Водата е един от най-ценните ресурси, който има на тази планета. Всички трябва да бъдем загрижени за нея, тъй като тя е свързана с нашето здраве и живот“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Ангел Бондов от „Грийнпийс“- България . Екологичната организация е инициатор на национална кампания за почистване около водоемите в цялата страна. 37 са..

публикувано на 09.05.21 в 10:45

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55