Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Осми декември – виртуално или реално

Снимка: pexels

Курортните центрове в Югозападна България се готвят за един по-различен 8-ми декември, предвид пандемичната обстановка.

Представителите на туристическия бизнес изразяват неувереност заради динамично променящата се ситуация.

Макар да има вече заявени частични резервации в отделни хотелски комплекси в региона, повечето бази не са обявили предварителни куверти.

Днес се опитахме да разберем каква е нагласата на бъдещите висшисти за предстоящия студентски празник.

Факт е, че туристическият бизнес е сред най-засегнатите икономически отрасли от пандемичната криза. Предстоящите празнични дни в края на годината, този път не провокират настроение сред хотелиери и ресторантьори.

За техните проблеми обаче, говорим постоянно. Затова сега решихме да разберем как се чувстват представителите на една група от основния им контигент клиенти – младата академична общност.

За начина, по който приемат настоящите предизвикателства; и за осмодекемврийските им нагласи разговаряхме с четирима четвъртокурсници в специалността „Култура и медии“ в ЮЗУ в Благоевград.

Като цяло очакването им е за едно по-различно преживяване на студентския празник. Но без да правят излишни трагедии от този факт.

Общото между Тони, Милена, Вики и Елена е, че демонстрират позитивизъм, като подчертават обаче, липсата от физическия контакт. Но, празничните очаквания в този специфичен период не са на преден план.

И макар социалните им контакти да са поразредени, се опитват чрез виртуалното пространство да запълват празнините.

Разбрахме, че всеки един вече е научил своя урок от създалата се световна нестабилна обстановка. И въпреки наложените рестрикции, си има собствена преценка за делниците, безделниците и за празниците.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:Вижте още

За българския народен дух и право

  Петър  Първанов,главен асистент в Стопанския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ,завърши трилогията си за  българския учен,общественик и политик Стефан Савов Бобчев ,с книгата „Народен дух и право“.В нея  са представени правно-историческите възгледи на Бобчев.Като учен той се е утвърдил преди  всичко като в..

публикувано на 28.02.21 в 16:58
TRIGAIDA - Георги Маринов (Хорхе),  Ася Пинчева и Иван Шопов

Българската група TRIGAIDA и първият им сингъл „Слънцето трепти“, набират популярност в САЩ

TRIGAIDA  е един от най-новите музикални проекти в малката, но пъстра българска електронна сцена. Фолктроника триото е сформирано от мулти-инструменталистът Георги Маринов (Хорхе), певицата Ася Пинчева и многоликият електронен продуцент  Иван Шопов . „ELATE”, дебютният дългосвирещ албум на проекта, смесва традиционен български фолклор със..

публикувано на 28.02.21 в 15:02

Български фонд за жените организира дискусия „Филантропия за женски права“

По повод Международния ден на жените - 8 март ще бъде проведена дискусия „Филантропия за женски права“. Сред основните организатои на събитието е Български фонд за жените. „За това събитие ни вдъхновиха две неща - едното е мисията на Български фонд за жените да набира средства, които да инвестира в малки организации, работещи на местно ниво за..

публикувано на 28.02.21 в 14:02

С д-р Кирил Алексиев – разговор за бъдещето

На 3 март Регионален исторически музей – Благоевград, съвместно с представители на местното дружество на РК "Традиция", организира "Урок по родолюбие", в който ще бъдат представени въоръжение, униформи и знамена от времето на Руско-турската освободителна война. Желаещите да посетят урока могат да го направят от 13:00 часа пред музея. "Традиционно в деня..

публикувано на 28.02.21 в 13:32

151 години Българска екзархия

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването от Цариградската Патриаршия на българска черковна йерархия (наречена „екзархия“. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален..

публикувано на 28.02.21 в 13:07

Мирослава Мерекьова: Родовите корени и семейството са ни изградили като творци и хора с достойнство

„Ние сме наследници на Яне Сандански - велика и изключителна личност, която в годините на нашето възпитание и израстване винаги е присъствала като пример, родова памет и национално достойнство“, с вълнение сподели за Радио Благоевград Мирослава Мерекьова - правнучка на легендарния български войвода и революционер. Нейните родови корени се..

публикувано на 28.02.21 в 12:37

Евгения Ташева: От депозитната система няма губещи, всички ще спечелим

„Най-важното е, че от депозитната система няма губещи, всички ще спечелим. Защото сега тези бутилки влизат в така наречена токсична икономика, „изтичат“ от домовете ни в реки, дерета, изгарят се в ТЕЦ-ове или се заравят в сметища. Вместо това, нека върнем тези бутилки в икономиката като чист материал за рециклиране или повторно ползване“,..

публикувано на 28.02.21 в 12:33