Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсващите лекарства в аптеките – причини и решения?!

Масова паника и прекомерна антибиотична употреба сякаш доведе до дефицит на лекарства в аптеките. Слушатели сигнализират, че в аптеките има сериозен недостиг на тъй необходимия за много хора фраксипарин. Бременни жени с тромбофилия търсят  животоспасяващите инжекции, без които могат да загубят живота, който носят в себе си. Лекарството се предписва и на онкоболни. То помага да не се съсирва кръвта, но е обявено, както още три антибиотика,  за лечение на пациенти с коронавирус.

В три от общо 5 аптеки в  Разлог могат да се намерят противовирусни препарати и  витамини. Антибиотици от рода на азитромицин  се намират по-трудно и обикновено пациентите се снабдяват с тях, ако са сред първите клиенти на аптеките. Все пак ситуацията е по-добра, отколкото преди 5 дни, когато най-търсените медикаменти изчезваха заради презапасяване. Това показа репортерската проверка в Разлог.

Величка Бочкова е дългогодишен фармацевт в Перник и председател на Регионалната колегия в областта. Тя информира, че в болничните аптеки в града вече има от нужното лекарство за бременни и онкоболни фраксипарин.  Бочкова заяви, че в нейната аптека е наличен медикамента  и успокои, че до дни ще има и в другите аптеки в Перник. Дефицитът се е получил заради масовата психоза и изкупуване без рецепти или с рецепти, изписани от личните лекари „по телефона“. Величка Бочкова изтъкна, че лоша практика в последно време е изписването на антибиотици, определени за ефикасни при коронавируса, но без пациентите да са прегледани и да е установена реална опасност за здравето им.

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия – Благоевград Константин Качулев изказа също критично мнение относно липсата на лекарства в аптеките. Той заяви, че обявените антибиотици за ефикасни при лечение на болни от коронавирус не са за всеки пациент с доказан положителен PSR тест и има опасност да се развие резистентност към медикамента.

Дали масовата психоза заради втората вълна на коронавируса доведе до изкупуването на антибиотици без рецепти?! Дали изписването на рецепти „по телефона“ от личните лекари или износът на дефицитни  лекарства в други държави са лошите практики?! Все реторични въпроси. Резултатите са налице – за реално  нуждаещите се болни търсенето на лекарства се превърна в кошмар. Дано институциите анализират рисковете в тази ситуация, за да има равномерно разпределяне на медикаментите в страната,  във всяко населено място, във всяка болница и в аптека. А дали до този момент този процес се управлява по добрия начин, всеки може да прецени сам.
Вижте още

Как можем да получим цифрово удостоверение за CОVID

Е вропейският парламент и Съветът на Е вропейския съюз се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение , Сертификат за CОVID, което ще улеснява пътуванията в Общността от 1 юли , тази година . Удостоверение то цели да възстанови свободното движение в рамките на евросъюза и е една от ключовите предпоставки за икономическото..

публикувано на 17.06.21 в 13:35

Д-р М. Баймакова: Марсилската треска се причинява от кучешки кърлеж

„Причинител на Марсилската треска е кучешкия кърлеж – кучето като резервоар, а също и други животни като лалугери и дребни мишки. Кучешкият кърлеж, който достига до хората в периода на ухапване, може да ни зарази с рикетсията, която е патогена, причиняващ Марсилската треска. Най-често се заразяваме през кожата при ухапване, когато прониква..

публикувано на 17.06.21 в 10:55

Венцислав Луканов, момчето, обявено за Млад професионалист на годината

В началото на месеца на церемония бяха връчени годишните награди за професионалисти и техните постижения в сферата на Project Management в България – Bulgarian PM Awards 2021.  На церемонията бе отличен Венцислав Луканов – млад и талантлив българин. Той бе отличен с приза "Млад професионалист на годината": „Винаги е голямо щастие,..

публикувано на 17.06.21 в 10:48

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото..

публикувано на 16.06.21 в 14:08

Предизпитна треска за седмокласниците

Тест с общо 26 задачи, времетраене – 150 минути, а за учениците със специални образователни потребности – до 80 минути над определеното време, 2 930 седмокласници в област Благоевград днес се явяват на Национално външно оценяване по предмета Български език и литература.  В Средно училище за изучаване на чужди езици „Свети Климент Охридски“ –..

публикувано на 16.06.21 в 10:00

Търси се решение за намаляване на чакащите автомобили на „Кулата“

Човек трябва да пътува към граничния пункт „Кулата- Промахон“ на българо-гръцката граница, за да види опашката от автомобили. Дори и в делничния ден, 4-километрова опашка, предимно от товарни автомобили, се бе наредила на пункта. Шофьорите обясняваха, че чакат вече по три- четири часа, а още не са стигнали до пункта. В последните почивни..

публикувано на 15.06.21 в 16:47

Европа за по-чист въздух

В България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население. В Европейския зелен пакт, в който е формулирана амбицията за постигане на нулево замърсяване в ЕС, се акцентира върху..

публикувано на 15.06.21 в 10:52