Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсващите лекарства в аптеките – причини и решения?!

Масова паника и прекомерна антибиотична употреба сякаш доведе до дефицит на лекарства в аптеките. Слушатели сигнализират, че в аптеките има сериозен недостиг на тъй необходимия за много хора фраксипарин. Бременни жени с тромбофилия търсят  животоспасяващите инжекции, без които могат да загубят живота, който носят в себе си. Лекарството се предписва и на онкоболни. То помага да не се съсирва кръвта, но е обявено, както още три антибиотика,  за лечение на пациенти с коронавирус.

В три от общо 5 аптеки в  Разлог могат да се намерят противовирусни препарати и  витамини. Антибиотици от рода на азитромицин  се намират по-трудно и обикновено пациентите се снабдяват с тях, ако са сред първите клиенти на аптеките. Все пак ситуацията е по-добра, отколкото преди 5 дни, когато най-търсените медикаменти изчезваха заради презапасяване. Това показа репортерската проверка в Разлог.

Величка Бочкова е дългогодишен фармацевт в Перник и председател на Регионалната колегия в областта. Тя информира, че в болничните аптеки в града вече има от нужното лекарство за бременни и онкоболни фраксипарин.  Бочкова заяви, че в нейната аптека е наличен медикамента  и успокои, че до дни ще има и в другите аптеки в Перник. Дефицитът се е получил заради масовата психоза и изкупуване без рецепти или с рецепти, изписани от личните лекари „по телефона“. Величка Бочкова изтъкна, че лоша практика в последно време е изписването на антибиотици, определени за ефикасни при коронавируса, но без пациентите да са прегледани и да е установена реална опасност за здравето им.

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия – Благоевград Константин Качулев изказа също критично мнение относно липсата на лекарства в аптеките. Той заяви, че обявените антибиотици за ефикасни при лечение на болни от коронавирус не са за всеки пациент с доказан положителен PSR тест и има опасност да се развие резистентност към медикамента.

Дали масовата психоза заради втората вълна на коронавируса доведе до изкупуването на антибиотици без рецепти?! Дали изписването на рецепти „по телефона“ от личните лекари или износът на дефицитни  лекарства в други държави са лошите практики?! Все реторични въпроси. Резултатите са налице – за реално  нуждаещите се болни търсенето на лекарства се превърна в кошмар. Дано институциите анализират рисковете в тази ситуация, за да има равномерно разпределяне на медикаментите в страната,  във всяко населено място, във всяка болница и в аптека. А дали до този момент този процес се управлява по добрия начин, всеки може да прецени сам.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28