Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето жители на Благоевград не постят редовно

От вчера започнаха Рождественските пости, които продължават 40 дни, затова се наричат Малка четиридесетница. Традицията повелява до Коледа да не се консумират храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден се разрешават риба и вино. Изключение от строгия пост се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Според духовниците,по време на поста трябва да се освободим от всичко излишно, от всичко, което ни натоварва, което е прекомерно в нашия живот и по някакъв начин е в тежест и на тялото, и на душата. А, в днешно време се оказва, че има много какво да изчистваме и от тялото и от душата – вируси, страхове, грехове.

Дали, заради по-необичайното време в което живеем, налагащо ни физическа и социална дистанция, дори и духовниците, не са  толкова словоохотливи, както сме свикнали да бъдат. Рано тази сутрин, потърсихме  повече информация за смисъла на постите от един от духовниците в черквата „Свето Въведение Богородично“ в Благоевград. Той не пожела за говори с обяснението, че си има ред и свещеникът не може да дава интервюта. Досега, не сме имали подобен проблеми с комуникацията с благоевградските свещеници, напротив, винаги са били отзивчиви и с радост са били полезни и на нас и на миряните.

Затова, припомняме част от изреченото от отец Светослав в предишен наш разговор по темата за постите, които според него, „не са самоцел, а средство към нещо много по-голямо“:

„И това по-голямо нещо, се нарича покаяние. Покаянието, в този смисъл на нещата, е един многопластов и много продължителен процес, в който всъщност, ние разбираме не само грешките, усещаме нашата немощ, съобразно Божието могъщество. Чрез този процес на покаяние, ние стигаме и до мисълта за изповед и за причастие през поста. По-важен е духовният аспект на поста“ - обясни свещеник Светослав Кючуков от черквата „Свето Въведение Богородично“ в Благоевград.

Повечето жители на Благоевград, които срещнахме пред храма споделиха, че не постят – някой от тях, защото не желаят, а други, защото си постят целогодишно.

„Аз съм пенсионер с нещастна пенсия, затова целогодишно си постя, но се грижа и за животните, които хряна всеки ден по два пъти. Отделям средства от пенсията, за да им купувам храна, аз се лишавам, за да има и за тях. Грижа се за тези котенца в двора на черквата, защото и те трябва да оцеляват. Имам и домашни животни, имам отношение към всяка живинка. Човек, като пости целогодишно се и се пречиства целогодишно. Пожелавам си да живеем в един по-справедлив свят, защото страшно много хора са в затруднено положение и мизерстват“ – коментира жителка на Благоевград.

Друга дама сподели, че пости понякога в края или в началото на постите, по един или два дни в годината.

„Аз постя, но нередовно, понякога изкарвам и целия пост, но не ходя да се пречиствам, защото не се чувствам готова за това“ – призна жителка на областния център.

Попитахме и по-младите хора, които посетиха храма рано сутринта, за да запалят свещ за здраве, те споделиха, че не постят и не биха го направили.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24