Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода

Снимка: БГНЕС

Това заяви в интервю за Радио Благоевград министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

В язовир „Дяково“ водата е 30 мил.куб.метра, а в язовир „Студена“ – около 23 мил.куб.метра. Това количество е достатъчно да осигури вода за питейни нужди на градовете Дупница, Бобов дол и Перник. Оттук- нататък проблемът е на „В и К“ дружествата, които трябва правилно за управляват необходимите количества вода. 

Проблемите на двата язовира бяха много сериозни в началото на годината, сега, след взетите мерки положението е далеч по- спокойно. 

По отношение на екологичните проблеми бе овладяно положението в ТЕЦ „Бобов дол“. 

Сега замърсяването на района е далеч по- малко. Екологичните сдружения трябва да знаят, че със забраната да се изгарят отпадъци от ТЕЦ- а те на практика върнаха централата към технологията от 70- те години на миналия век, когато замърсяването е било много по- голямо. След намесата на Икономическа полиция и на жандармерията бяха спрени и нарушенията с незаконното извличане на земна маса от коритото на река Струма. 

Министър Димитров подчерта, че полицията е предотвратила нарушения в район на 5-6 км от границата с Гърция. Сега прокуратурата трябва да свърши своята работа. Има и нарушения в коритото на река Места, но там работата по установяването на нарушенията предстои. Подробностите по тези теми от интервюто на Иван Лазов с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.
Вижте още

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23

Добре подготвеният автомобил дава сигурност на пътя през зимата

Добре е да помислим с какви гуми ще се движим през зимните месеци, когато температурите са ниски, а при снеговалежите доста по-подходящи са зимните гуми.  Сега законът не ни задължава да поставяме зимни гуми на автомобила. Изискването е да има поне 4 мм дълбочина на протектора, но е добре да се знае, че зимната гума е с по-различен вид..

публикувано на 27.11.20 в 17:18

Нов Център за бездомни кучета ще бъде изграден край Благоевград

„Нов приют за бездомни животни към Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ ще бъде изграден догодина в землището на благоевградското село Логодаж“ – съобщи за Радио Благоевград управителят на Фондацията Бойко Гренцке. Преди 18 години, Бойко изгражда първия си Приют за бездомни животни, наречен „Център за временно пребиваване на пострадали..

публикувано на 27.11.20 в 14:46

Д-р Димитър Маникатов: Държавните пари за рехабилитация след COVID-19 да се превеждат директно на здравните центрове и санаториуми

Над 73  балнео и рехабилитационни центрове, както и уникални места в природата има на територията на Благоевградска област, в които може да се предлага успешен здравен туризъм.  Информацията за тях и възможностите за тяхното популяризиране в цяла Европа е благодарение на един проект между България и Северна Македония, в който участваха здравни..

публикувано на 27.11.20 в 14:17

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34