Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р В. Мончева, РЗИ: Благоевград е огнище на COVID-19, инфектираните в областта намаляват

Д-р Веселка Мончева

„За днешния ден отново в Благоевград са най-много инфектираните с COVID-19 – 110 лица от всички 194 случая за областта. Следват гр. Гоце Делчев – 11, където намаляват случаите, гр. Петрич също 11, гр. Банско – 1, гр. Разлог – 4, гр.  Сандански – 5, гр. Симитли – 3. 

За изминалата седмица носителите на инфекцията в област Благоевград са 1040 лица, със 70 по-малко отпреди 2 седмици, което е положителна новина. На домашно лечение са 995 лица, хоспитализирани са 58,  в интензивните отделения на болниците в областта са настанени 14 пациенти. Изписаните за предходната седмица са 57 лица. От началото на пандемията за Благоевградска област са потвърдени 7 129 случая, от тях под домашна карантина - 4785, хоспитализираните до момента са 574, излекуваните са 1 581. По-малко са заболелите лекари и медицински лица през отчетната седмица, в сравнение с предходните“ – обобщението направи за здравния час на Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

По думите и са седмицата на-висок ръст на инфектирани  с COVID-19 има във възрастовата група от 50 до 64 години – 372 лица, следвани от възрастта между 25-49 години –  352.

Специалистът от здравната инспекция коментира и  очаквания 3-седмичен локдаун в държавата. „Надявам се мерките да влязат в сила, защото здравната система не може да устои на натиска и на големия брой нуждаещи се от хоспитализация. Очакванията са, че 10 - 14-дни по-късно резултатът от мерките да бъде по-добър.

Очаква се предписанията за карантина да бъдат връчвани чрез SMS  и имейл, след като предложението бе прието на първо четене в Народното събрание. „Това би ни улеснило много, защото към момента закъсняваме да обявим карантината с 4-5 дни поради изключителната натовареност на инспекторите“ – каза в заключение д-р Веселка Мончева от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Веселка Мончева:
Вижте още
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54

Малин Бистрин: На протеста утре нашите искания са икономически

Ресторантьори от цялата страна излизат утре на протест. Цената на затварянето на бизнеса доведе до спад в производството и потреблението, а последиците от това са –  загуба на работни места и фалирали предприемачи. Това е всеобщата позиция около която се обедняват работещите в бранша.  „За нас няма друго възможно решение, освен да..

публикувано на 26.01.21 в 15:48
Проф. Ара Капрелян

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ , ще продължат до края на месец март 2021 година . Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в..

публикувано на 26.01.21 в 15:39

Конкурс, посветен на Седмицата на брака, търси рецепти за успех в любовта

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: Вашата..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Какво ще бъде времето през тази седмица?

Със слънчево време и положителни температури започна новата работна седмица.  Времето обаче ще бъде много динамично.  "През първата половина от седмицата ще застудее, ще завали сняг включително и в Благоевград. Снеговалежите ще продължат и през нощта срещу сряда. В планините около Благоевград ще има съществена снежна покривка, т.е. предстои ни..

публикувано на 26.01.21 в 14:19

Важно за самоосигуряващите се

В началото на работния ден отивам в офиса на НАП в Благоевград. В салона за обслужване на клиенти, поради противоепидемичните мерки, допускат ограничен брой хора. На гишето, където става промяна вида на осигуряването, няма граждани. Разговарям със служителката Цветанка Тънова, според която на място идват  предимно тези самоосигуряващи се, които не..

публикувано на 26.01.21 в 12:27