Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Р. Ташева, кардиолог: Добрият контрол за заболявания от сърдечно-съдовата система са предпоставка за по-леко протичане на COVID-19

Д-р Райна Ташева

 Близо 89 000 хоспитализации и 324 милиона лева от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. 

150 00 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България 90% от тях са диспансеризирани при личните си лекари.   

За Благоевград диспансеризирани болни – 4716, 90% от тях са над 65 години. През 2019 година болници в региона са отчели 3700 хоспитализации по повод на сърдечна недостатъчност. Близо 1 милион и 800 хиляди лева е струвало това болнично лечение.    

Експертите са категорични, че хронично болните пациенти не могат да бъдат оставени без регулярни грижи, дори в условията на криза. Въпросът е как това да се случи по начин, който е ефективен и дава възможност за качествена здравна услуга при запазване на физическото дистанциране, доколкото това е възможно.  

„Пациентите със сърдечно-съдови заболявания още от началото на пандемията стана ясно, че са една от най-рисковите групи за тежко и усложнено протичане на ковид инфекцията, което се потвърди и в последващите месеци. Изводите, които се налагат е, че колкото по-добре контролирани са заболяванията на сърдечно-съдовата система преди евентуална ковид инфекция, толкова по-леко протича тя и по-малко са усложненията по време на инфектирането. Истината е, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания имат затруднен достъп в момента до специализирана кардиологична помощ, предвид обстановката. Много голяма част от проследяването се извършва по телефон, а пациентите, при които има влошено протичане на сърдечната недостатъчност, влошаване на състоянието – не бива да отлагат срещата със своя кардиолог“ – заяви в месечното издание на рубриката „В ритъма на сърцето“ на Радио Благоевград-БНР д-р Райна Ташева, кардиолог във Втора градска болница в София. 


Сърдечна недостатъчност

 „Сърдечната недостатъчно е крайния стадии в развитието на повечето сърдечно-съдови заболявания. Тя е  свързана с невъзможността на сърдечния мускул да изтласква достатъчно кръв  за да отговори на нуждите на тялото, което  да функционира нормално. Има множество рискови фактори за развитие на сърдечна недостатъчност: високото кръвно налягане, особено, когато е неконтролирано, захарния диабет, тютюнопушенето,  начина на живот, генетични фактори. Всички те в един момент, когато не се контролират, не се лекуват – водят до развитие на сърдечна недостатъчност.“ – контретизира д-р Ташева. 

Тя уточни и симптомите 

„Най-често симптомите са свързани с намален физически капацитет. По-лесна умора, отпадналост, невъзможност да се извършва обичайната физическа активност без да се появи чувство на задух или умора. Недостигът на въздух също е много характерен симптом при развитие на сърдечна недостатъчност. Появяват се отоци в долните крайници, което може да бъде симптом в по-късен етап на заболяването“. 

Подобряване качеството на живот на пациенти със сърдечна недостатъчност  

 „Сърдечната недостатъчност е един от най-големите проблеми в съвременната кардиология, тай като засяга много голям процент от населението. Счита, се че около 20 процента от хората над 65 години в определен момент развиват сърдечна недостатъчност. През последните години много се работи в посока подобряване качеството на живот на тези пациенти и превенцията за развитието й. При пациенти, които имат вече установено сърдечно-съдово заболяване, те могат да направят много за да се предотврати развитието на проблема – здравословен начин на живот, отказ от тютюнопушене, спорт, нормална физическа активност – това е нещо, което зависи от всеки един от нас. По отношение на медикаментозната терапия има много голям напредък през последните години с въвеждането на медикаменти, които подобряват сърдечната функция, качеството на живот на тези пациенти. Доказано е в големи клинични проучвания, че това намалява риска от хоспитализации“.

Разговора на Лалка Радкова с д-р Ташева можете да чуете в звуковия файл: 

Вижте още
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54

Малин Бистрин: На протеста утре нашите искания са икономически

Ресторантьори от цялата страна излизат утре на протест. Цената на затварянето на бизнеса доведе до спад в производството и потреблението, а последиците от това са –  загуба на работни места и фалирали предприемачи. Това е всеобщата позиция около която се обедняват работещите в бранша.  „За нас няма друго възможно решение, освен да..

публикувано на 26.01.21 в 15:48
Проф. Ара Капрелян

Проф. Ара Капрелян: Има тенденция за откриването на Паркинсонова болест при по-млади хора

Безплатните прегледи за хора с вече установена Паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите – консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ , ще продължат до края на месец март 2021 година . Кампанията стартира на 20 ноември 2020 г. ,  реализира се в..

публикувано на 26.01.21 в 15:39

Конкурс, посветен на Седмицата на брака, търси рецепти за успех в любовта

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: Вашата..

публикувано на 26.01.21 в 14:41

Какво ще бъде времето през тази седмица?

Със слънчево време и положителни температури започна новата работна седмица.  Времето обаче ще бъде много динамично.  "През първата половина от седмицата ще застудее, ще завали сняг включително и в Благоевград. Снеговалежите ще продължат и през нощта срещу сряда. В планините около Благоевград ще има съществена снежна покривка, т.е. предстои ни..

публикувано на 26.01.21 в 14:19

Важно за самоосигуряващите се

В началото на работния ден отивам в офиса на НАП в Благоевград. В салона за обслужване на клиенти, поради противоепидемичните мерки, допускат ограничен брой хора. На гишето, където става промяна вида на осигуряването, няма граждани. Разговарям със служителката Цветанка Тънова, според която на място идват  предимно тези самоосигуряващи се, които не..

публикувано на 26.01.21 в 12:27