Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Търси се студент на годината 2020

Кандидатури се приемат до 4 декември включително. Националното представителство на студентските съвети ще отличи най-добрите студенти на България. Категориите са 14: педагогически науки; хуманитарни и социални науки; стопански науки; правни науки; природни науки, математика и информатика; технически науки; аграрни науки и ветеринарна медицина; здравеопазване; спорт; изкуства; сигурност и отбрана; чуждестранен студент в България; студент – доброволец и докторант на годината.Студент – доброволец е новата категория тази година.

Кандидатите трябва да имат успешно завършен I курс, да нямат невзети изпити и да имат редовни права, да не са прекъснали, да са завършили семестриално и др.

„От ЮЗУ миналата година се включиха в направленията педагогически и правни науки. Проявяват активност. Изпратили сме информация до всички студентски съвети, включително до ЮЗУ, включително до АУБ, включително до Колежа по туризъм в Благоевград. Това, което трябва да направят студентските съвети и ректорските ръководства, да разпространят информацията по деканатите, да има информация, която да достигне до студентите по имейл. Защото към днешна дата обучението е онлайн. Защото особено в ЮЗУ, където говорим за изключително много студенти, спокойно могат да направят една кампания. Изобщо не се съмнявам в това, защото Студентският съвет, в лицето на неговия председател Али Мисанков, е изключително силен. Смятам, че от тях ще получим изключително много кандидатури.“ – това каза за Радио Благоевград Председателят на НПСС.

Призът „Студент на годината“ на Националното представителство на студентските съвети ще бъде обявен на 16 декември.

Какво още каза Даниел Парушев – чуйте в звуковия файл.Вижте още

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24

Изпълнителят Моисей: Искаме да презаредим любовта към българската традиция

"Росни ми" е новата песен на братята Моисей и Даниил Стойчеви. Това е първото им музикално произведение за 2021г., и второто от проекта "Презареждане", който е подпомогнат от Национален Фонд Култура, България. “Проектът се състои от 5 творби, които са не само визуални, но и музикални. С видеоклипове ще ги представим. „Росни ми“ е..

публикувано на 25.02.21 в 10:49

На пазара в сряда

Лекото разхлабване на рестриктивните мерки и предстоящия очакван рестарт на работата за ресторантите и кафенета, дава отражение и на търговията на фермерските пазари и тържища в региона. Оживено бе присъствието на клиенти и на благоевградския кооперативен пазар, макар че според търговците и селскотстопанските производители, засилване на..

публикувано на 24.02.21 в 14:10