Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун, макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. 

Положението стана още по- тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации за декември.

Курортът днес изглежда така, както през март месец, когато беше наложена блокада на града. 

Повечето хотели не смеят да отворят. Едва ли ще работят и местните ски училища, защото нямат финансова възможност да платят на концесионера цената от 6000 (шест хиляди) лева на сезонна карта за всеки ски-инструктор. 

Още в репортажа на Кети Тренчева:

Хотелите в Банско и района са готови за зимния сезон, а в планината вече вали сняг. Туристите обаче ги няма. Последната заповед на здравния министър затвори не само заведенията в града, но и ресторантите към хотелите. Това доведе до масов отказ на резервации. От съюза на туристическият бизнес изпратиха спешно писмо до ресорния си министър с молба те да работят само за гостите на хотелите.

Ски училищата също пресметнаха, че ще загубят най-малко, ако не работят. Извън училището на концесионера, в Банско има още няколко местни 1 в които работят и се препитават около 120-130 ски инструктори. За да работят в планината, ако това изобщо се случи, те трябва да платят на концесионера над 720 хиляди лева. Цената на сезонната карта е непосилна за тях.

Изправен пред реалната опасност сезонът да бъде провален, туристическият бизнес изрече на глас и сериозния упрек към държавата, наложила твърде късно по-строгите мерки.


Вижте още

Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград е Библиотека на иновациите

Образователният портал "Уча.се" отличи Регионалната библиотека "Димитър Талев" – Благоевград като Библиотека на иновациите. Едно отличие, което радва всички работещи в библиотеката, защото всеки един работи усилено, за да бъде институцията модерна и в крак с новото време и новите технологии.  Благоевградската библиотека, чрез  абонамент за „Уча.се” ,..

публикувано на 21.01.21 в 15:09

В петричкото село Самуилово вече имат календар с родените през 2020 година бебета

Кметът на петричкото село Самуилово - Кирил Стоянов, спази традицията да отпечата календар, посветен на родените в селото бебета през 2020 година. Традицията управникът започва, когато за първи път е избран за кмет на Самуилово, а идеята е да стимулира раждаемостта в населеното място. „Идеята е да създаваме и положително настроение..

публикувано на 21.01.21 в 11:14
Павлина Герина

Павлина Герина: Раждането на новия живот в ръцете на акушерката е магия!

„Емоцията на този ден винаги е различна и достатъчно голяма, за да трепват сърцата на всички акушерки, независимо дали са в родилна зала или в отделенията неонатология и  гинекология. Всички посрещаме празника с много радост, защото това е мисията ни – да бъдем до майките, независимо от всичко, което се случва“ – това сподели в интервю за Радио..

публикувано на 21.01.21 в 09:20

Водната стихия наказа грешките, направени през годините

Това е изводът от разговора в ефира на Радио Благоевград с кмета на община Радомир Пламен Алексиев. "Току-що бе отменено извънредното положение в някои от селата в общината. Изпускането на вода от язовир „Студена“ е причина за наводненията по поречието на река Струма. Ролята на язовирите е да бъдат регулатор на водните количества при подобни..

публикувано на 21.01.21 в 07:42

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28