Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес ресторанти в Кюстендил предоставят топла храна на медиците

Лекуващи болни от коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес ресторанти в Кюстендил предоставят топла храна на медиците, заети с лечението на болни от коронавирус, съобщи за Радио Благоевград Станислав Георгиев – председател на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите. 

"Организирахме се за три дни. Ние членуваме 50 човека в Българската хотелиерска и ресторанстьорска асоциация /БХРА/, преди седмица имаше повече желаещи да се включат в инициативата, но след влизането в сила на новите мерки срещу ограничаването на коронавируса в Кюстендил, работещи, с доставка до домовете заведения, останахме само седем", каза още Георгиев.

Собствениците им са се разпределили така, че всеки един от тях да покрива по един ден от седмицата с подготовката на топлия обяд за медиците. Всеки ден се приготвят по 30 порции за медиците от двете отделения, лекуващи болни от коронавирус в местната болница и за тези от Спешния център.

"Менюто всеки ден ще е разнообразно - основно ядене със салата или основно ядене с десерт. Идеята дойде от колегите ни във Велико Търново, с които заедно членуваме в Българската хотелиерска и ресторанстьорска асоциация. Така инициативата беше разпространена във всички градове", разказа Георгиев.  

Останалите неработещи заведения също могат да се включат в инициативата, като предоставят средствата за продуктите, необходими за приготвянето на обяда.

Чуйте интервюто на Елеонора Тахова със Станислав Георгиев в звуковия файл...
Вижте още

От ПСС - Благоевград предупреждават за възможност от рязко покачване на нивото на река Бистрица

Въпреки че вече е 20-ти април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от вчера във високата зона (около 2000 м), е над 50 сантиметра. Общата снежна покривка там е над 200 см, с големи навевки над 400 сантиметра. Поради ниските температури през месеца, снеготопенето е минимално...

публикувано на 20.04.21 в 18:46

Изложба в музея в Благоевград показва изкуството на куклената актриса Бистра Дживджорска

Приятел на куклите и децата, любимка на възрастните. Така наричаха благоевградската актриса и творец Бистра Дживджорска, която ни напусна през 2020 година. В нейна памет и в навечерието на рождения й ден в Регионалния исторически музей в Благоевград нейни колеги и приятели откриха изложба "Нашето златно момиче" . В обособения кът може да бъде видян..

обновено на 20.04.21 в 17:18

Волейболната зала в спортен комплекс „Дружба” в Перник вече е отоплена

За ремонтните дейности, които включват и обособяването на санитарни възли и съблекални Министерството на младежта и спорта отпусна над 109 000 лева. Залата, в която тренират младите волейболисти и Клубът по художествена гимнастика „Виктория“, бе ремонтирана преди две години, но в проекта тогава не е било включено отоплението. Така на практика..

публикувано на 20.04.21 в 16:31

Напълно обновено е дворното пространство на Детска градина „Слънце“ в Петрич

С водосвет за благословение беше прерязана лентата на завършения проект за обновяване на дворното пространство в Детска градина „Слънце“ в Петрич. Проектът е изпълнен по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 293 хиляди лева. Включва нова техническа инфраструктура за отводняване, подмяна на настилката в двора, монтиране на..

публикувано на 20.04.21 в 14:57

РУ – Банско получи ново оборудване

Кметът на община Банско Иван Кадев връчи на началника на РУ на МВР гр. Банско – гл.инспектор Кирил Стоянов, електронно оборудване за подобряване на материалната обезпеченост на Районното управление. Техниката е закупена по решение на Общинския съвет с държавни целеви средства за дейности по вътрешната сигурност от бюджета на община..

публикувано на 20.04.21 в 14:24

Възстановяват автобусната линия Кюстендил – Трите буки

Общината в Кюстендил възстановява автобусна линия №13 по направление Кюстендил – местността Трите буки. По линията ще се изпълняват курсове от 24 април, съобщиха от общинския пресцентър. Курсове ще има всяка събота и те ще бъдат по два дневно от Кюстендил и от Трите буки, уточниха от Общината. Цената на билета ще бъде  2.70 лв.     Чрез..

публикувано на 20.04.21 в 14:05

ЮЗДП с иновативна система за подаване на сигнали за нередности в горите

ЮЗДП с иновативна система за подаване на сигнали за нередности в горите Само 2 месеца след внедряването на мобилния фото-регистър при транспортиране на дървесина ( http://fotoregister.uzdp.bg ), в Югозападно държавно предприятие заработи поредната иновация за модернизиране на горското стопанство и по-ефективно опазване на горите. Техническото..

публикувано на 20.04.21 в 13:29