Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици и учители с едномесечен безплатен достъп до образователна платформа

Снимка: архив

От днес всички ученици са в условия на дистанционно обучение заради извънредните епидемични мерки. Възможност да получат безплатен достъп до електронни учебници и до стотици други образователни ресурси - видеоуроци, тестове, упражнения, предлагат от издателство "Просвета", които дават едномесечен безплатен достъп до тяхната платформа е-Просвета на учители, ученици и родители.

"Ние още през първото затваряне през март месец бяхме отворили нашите ресурси за безплатно ползване. Междувременно надградихме и създадохме тази платформа, в която включихме всичко, което имаме. Създадохме и кратки уроци, специално за дистанционно обучение", каза в интервю за Радио Благоевград Никола Кицевски от издателството.

Платформата ще бъде отворена до края на годината по два начина. Всяко училище в дистанционно обучение има право да получи достъп до ресурсите на платформата за две седмици, когато директорът изпрати заявка.     
Вторият начин е чрез индивидуален едномесечен тестов период, който също е безплатен. 

"До тази сутрин вече 535 училища получиха безплатен достъп до нашата платформа и над 128 000 ученици. Много са училищата и от Благоевград, които се включиха", каза още Кицевски. По думите му в платформата всеки има достъп до електронни учебници, видеофилми, интерактивни занимания, упражнения, тестове, чуждоезикови диалози.

Той обясни и защо безвъзмезден достъп се предоставя само на училища, които изрично го поискат, и то чрез своето ръководство, а платформата е-Просвета не се отваря за свободно ползване от всички като през пролетта. "Осигуряването на качествен достъп за огромен брой потребители е много скъп процес. Затова искаме да го получат на първо място онези, които наистина имат нужда от него. А това директорите знаят най-добре“, каза още той. 

В звуковия файл чуйте интервюто на Елеонора Тахова с Никола Кицевски...
Вижте още
Татяна Харизанова

Тишината, абсолютното безвремие и нежността в натюрмортите от една изложба на Татяна Харизанова

    Една много специална изложба с името „Чиста линия” на Татяна Харизанова беше представена във вторник в галерия „Средец” на Министерството на културата с вернисаж от 16 до 18.30 часа. Тя създаде предварително вълнение и очакване - не само защото е първа изява за 2021 за авторката и за пространството, в което излага, но и за това, че обръща..

публикувано на 23.01.21 в 18:36

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40