Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1492 ученици от Пиринско остават извън дистанционното обучение заради липса на устройства

1055 нямат достъп до интернет

| обновено на 02.12.20 в 08:37

Пандемията и наложената социалната изолация ни сблъскаха с редица предизвикателства. Едно от тях е дистанционното обучение - наистина сложна за решаване задача, пред която са изправени ученици, учители и родители. И ако времето ни учи и създава навици, то по-големият проблем се броят ученици, които все още са извън образователната система, тъй като нямат устройства за обучение или достъп до интернет.

В област Благоевград - 1492-а ученици остават извън дистанционното обучение заради липса на технически устройства, а 1055 нямат достъп до интернет.

"Това са около 6.5% от учениците в областта, деца от семейства с нисък социален статус. Данните са занижени с 2-3 пункта в сравнение с пролетта. Тогава проведохме благотворителна кампания, в която събрахме 70 нови и използвани устройства, които по надлежния начин предоставихме на учители и ученици, както и 90 интернет карти, които обезпечихме с финансовия ресурс, който събрахме в кампанията. От МОН също получихме голям брой устройства. Имаме и наличен финансов ресурс, чрез който сега подсигуряваме интернет карти. Вчера говорих с директора на училището в Микрево, за настоящия месец ще им дадем 20 карти", каза в интервю за Радио Благоевград началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

"През пролетта бяхме по-неподготвени за разлика от сега. Това е така, защото сега имаме опита от март месец, а и през лятото се проведоха доста начинания и дейности, проведоха се и обучения за работа в електронна среда. И учители, и ученици са по-добре "въоръжени" с устройства. А МОН осигури ползването на специализирана платформа за обучение, която да се ползва безплатно", каза още той.

Вчера се е провела видеоконферентна връзка между началника на РУО Ивайло Златанов и директори на училища от областта. 

"Получих информация, че процесът е добре организиран и се случва. Обучението в електронна среда от разстояние е по-слабо ефективно, защото липсва живият контакт. Осъществяваме и контролна дейност. Учителите в много населени места се справят перфектно. Наблюдаваме уроци във всички училища, аз вчера присъствах на урок по БЕЛ в Неврокопската професионална гимназия - урокът бе организиран фантастично", допълни Златанов.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Ивайло Златанов чуйте в звуковия файл...

Вижте още

Съдържанието на етикетите: да разчетем или да разчитаме

Безспорен факт е, че търговията с т.нар. бързооборотни стоки се развива с високо темпо. На тази база хранителните магазини и търговските вериги трябва да се справят с динамичните предизвикателства. Променящият се начин на живот на потребителите, нарастващата конкуренция и темпото на дистрибуцията са само част от провокациите в този вид..

публикувано на 20.01.21 в 14:04

Джо Байдън ще положи клетва като следващия американски президент

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от Covid-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец. По време на речта си след..

публикувано на 20.01.21 в 12:05

Продават ли ни търговци немски картофи за български?

Немски и френски картофи се продават като българско производство и по този начин се заблуждават потребителите. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Производителите са сигнализирали НАП, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.  "От около два месеца..

публикувано на 20.01.21 в 11:28
д-р Александър Симидчиев

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19. „След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в..

публикувано на 20.01.21 в 11:14
Евдокия Попадинова

Югозападът – с двама победители в анкетата „Футболист на 2020 година“

Звездата на „Локомотив“ (Пловдив) Димитър Илиев от за втори пореден път стана „Футболист на годината в България“.   За пета поредна година  играещата в италианския Наполи 24-годишната Евдокия Попадинова от град Хаджидимово бе определена за №1 на България в женския футбол. Наградата „Лъвско сърце-Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов,..

публикувано на 20.01.21 в 08:51

„Орлетата“ стартираха контролите с разгром над „Марек“

При студено време и на тежък терен на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград „Пирин“ надигра „Марек“ с 5:1 в първа контрола от зимната си подготовка. Грузинецът Гурам Гщелиани отбеляза първия гол за домакините в 4-та минута след слаба намеса на дупнишкия вратар Евгени Спасов.  Нападателят на „Марек“ Веселин Любомиров изравни в 10-та минута с..

публикувано на 19.01.21 в 15:48
Д-р Огнян Митев

МБАЛ – Благоевград се подготвя за планов прием на пациенти

„През последните 2-3 седмици рязко намаляха хоспитализираните в МБАЛ – Благоевград. В момента възстановяваме отделенията, като отбелязвам, че 50% от леглата остават за лечение на COVID-19. Една част от тях са запълнени, защото все още имаме пациенти. Повечето от тях са за долекуване и са пред изписване. Постепенно започваме да възстановяваме..

публикувано на 19.01.21 в 14:16