Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1492 ученици от Пиринско остават извън дистанционното обучение заради липса на устройства

1055 нямат достъп до интернет

| обновено на 02.12.20 в 08:37

Пандемията и наложената социалната изолация ни сблъскаха с редица предизвикателства. Едно от тях е дистанционното обучение - наистина сложна за решаване задача, пред която са изправени ученици, учители и родители. И ако времето ни учи и създава навици, то по-големият проблем се броят ученици, които все още са извън образователната система, тъй като нямат устройства за обучение или достъп до интернет.

В област Благоевград - 1492-а ученици остават извън дистанционното обучение заради липса на технически устройства, а 1055 нямат достъп до интернет.

"Това са около 6.5% от учениците в областта, деца от семейства с нисък социален статус. Данните са занижени с 2-3 пункта в сравнение с пролетта. Тогава проведохме благотворителна кампания, в която събрахме 70 нови и използвани устройства, които по надлежния начин предоставихме на учители и ученици, както и 90 интернет карти, които обезпечихме с финансовия ресурс, който събрахме в кампанията. От МОН също получихме голям брой устройства. Имаме и наличен финансов ресурс, чрез който сега подсигуряваме интернет карти. Вчера говорих с директора на училището в Микрево, за настоящия месец ще им дадем 20 карти", каза в интервю за Радио Благоевград началникът на РУО-Благоевград Ивайло Златанов.

"През пролетта бяхме по-неподготвени за разлика от сега. Това е така, защото сега имаме опита от март месец, а и през лятото се проведоха доста начинания и дейности, проведоха се и обучения за работа в електронна среда. И учители, и ученици са по-добре "въоръжени" с устройства. А МОН осигури ползването на специализирана платформа за обучение, която да се ползва безплатно", каза още той.

Вчера се е провела видеоконферентна връзка между началника на РУО Ивайло Златанов и директори на училища от областта. 

"Получих информация, че процесът е добре организиран и се случва. Обучението в електронна среда от разстояние е по-слабо ефективно, защото липсва живият контакт. Осъществяваме и контролна дейност. Учителите в много населени места се справят перфектно. Наблюдаваме уроци във всички училища, аз вчера присъствах на урок по БЕЛ в Неврокопската професионална гимназия - урокът бе организиран фантастично", допълни Златанов.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Ивайло Златанов чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30