Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

Д-р Веселка Мончева

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под карантина са 786 лица, в болница са приети 52-ма, в интензивните отделения на областта са 25 лица, излекуваните са 68. От началото на пандемията до момента, излекуваните  в Благоевградска област са около 2 000. На домашна карантина остават 5 334 лица“ – обобщението направи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. През изтеклата седмица са инфектирани 56 лица – медицински и немедицински персонал.

Най-много инфектирани с covid-19 има във възрастовата група 50-64 години – 317 случая следвани от 25-49 години – 264.

По думите на д-р Мончева  от днес гражданите могат да получават направления за PCR тестове  от общопрактикуващите си лекари. В РЗИ-Благоевград направления ще се дават само на контактни лица в организирани колективи.

„Ако общопрактикуващите лекари нямат готовност да издават по електронен път направления за PCR тестове, ще продължим да издаваме направления на гражданите във фоайето на зала „Яворов“, където е слънчево, има няколко входа и изхода и няма да има смесване на потоци болни-здрави, защото на опашката се редят както хора с оплаквания, така и здрави, които взимат направления за свои близки“ – уточни специалистът.

По повод днешния Световен ден за борба със СПИН,  д-р Мончева съобщи, че предвид усложнената епидемиологична обстановка, тази година не се предвиждат кампании за безплатно изследване. От началото на годината до момента КАБКИС е посетен от 207 лица. От тях 130 лица са изследвани за хепатит „Б“, 118 за хепатит „С“, 131 за сифилис. Раздадени са около 600 здравно-информационни материали.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Веселка Мончева:


Вижте още
Майя Йорданова

Майя Йорданова се завръща с нов сингъл - „Заведи ме там“

След дълга творческа пауза певицата Майя Йорданова зарадва музикалните фенове с нова песен, озаглавена „Заведи ме там“. Автор на текста на песента е Ваня Щерева. Музиката е на Майя Йорданова, която умело вплита денс-хаос с елементи на позитвен поп. Аранжиментът е дело на Калоян Колев. „Много спонтанно се роди тази песен. След като написах..

публикувано на 17.01.21 в 14:24
Леа Цури

Леа Цури и детските мечти

Леа Цури е на 7 години. Живее и учи в Благоевград. Тя е едно любознателно, пълно с енергия дете, което не спира да радва своите родители. Харесва училището и приятелите си, но споделя, че предпочита да учи уроците си онлайн  у дома, където се чувства по-спокойна. Леа е увлечена по балета и танците, от около година свири на пиано, но..

публикувано на 17.01.21 в 13:05

Димитра Канева: Дори здравната криза в момента е резултат от климатичните промени

„Дори това, което се случва в момента - здравната криза, която изпитваме и от която сме потърпевши всички, е резултат от климатичните промени. И ако не вземем мерки , ще има още здравни и други кризи“, коментира за Радио Благоевград Димитра Канева от младежката група към екологичното сдружение „За Земята“. Тя участва в неделната рубрика за..

публикувано на 17.01.21 в 12:38

Цветан Видински:Някои наши играчи да коригират поведението си на терена!

Отборът на „Марек“ в първата контрола от зимната си подготовка загуби тежко с 0:4 от „Миньор“/Перник/ на стадиона в село Микрево.Президентът на ФК „Марек“ единствено за Радио Благоевград отбеляза,че не прави трагедия от загубата,макар резултатът да е доста неприятен: “От тази първа контрола неприятен е резултата.Иначе първото..

публикувано на 17.01.21 в 10:48
Костадин Бонев

Режисьорът Костадин Бонев: Младите трябва да могат да четат езика на сърцето си, да формулират своите искания и копнежи

   Костадин Бонев, един от най-задълбочените и отдадени на изкуството български кинотворци, който сякаш стъпва на пръсти, но оставя незаличими следи, миналата събота стана на 70 – също така безшумно, с повече внимание към човешкото на тържествения акт. Оставяйки произведенията му сами да говорят, Националната телевизия избра да покаже два от..

публикувано на 16.01.21 в 19:37
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12