Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във фоайето на зала „Яворов“ настаняват чакащите PCR направления от РЗИ

Д-р Веселка Мончева

„За последното денонощие в община Благоевград традиционно новоинфектираните са най-много – 88 случая, в гр. Петрич, - 7, гр. Разлог – 3, гр. Сандански – 6, гр. Гоце Делчев 12, в гр. Банско – 1. Като цяло в сравнение отпреди две седмици, инфектираните с COVID-19 са с 200 по-малко – общо 837 потвърдени случая. Взетите мерки дават резултат. Под карантина са 786 лица, в болница са приети 52-ма, в интензивните отделения на областта са 25 лица, излекуваните са 68. От началото на пандемията до момента, излекуваните  в Благоевградска област са около 2 000. На домашна карантина остават 5 334 лица“ – обобщението направи д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. През изтеклата седмица са инфектирани 56 лица – медицински и немедицински персонал.

Най-много инфектирани с covid-19 има във възрастовата група 50-64 години – 317 случая следвани от 25-49 години – 264.

По думите на д-р Мончева  от днес гражданите могат да получават направления за PCR тестове  от общопрактикуващите си лекари. В РЗИ-Благоевград направления ще се дават само на контактни лица в организирани колективи.

„Ако общопрактикуващите лекари нямат готовност да издават по електронен път направления за PCR тестове, ще продължим да издаваме направления на гражданите във фоайето на зала „Яворов“, където е слънчево, има няколко входа и изхода и няма да има смесване на потоци болни-здрави, защото на опашката се редят както хора с оплаквания, така и здрави, които взимат направления за свои близки“ – уточни специалистът.

По повод днешния Световен ден за борба със СПИН,  д-р Мончева съобщи, че предвид усложнената епидемиологична обстановка, тази година не се предвиждат кампании за безплатно изследване. От началото на годината до момента КАБКИС е посетен от 207 лица. От тях 130 лица са изследвани за хепатит „Б“, 118 за хепатит „С“, 131 за сифилис. Раздадени са около 600 здравно-информационни материали.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Веселка Мончева:


Вижте още
Иван Шопов

Иван Шопов: Винаги когато се използва българският фолклор, да остава честота след него

  Във фокуса на вниманието ни е „ELATE”, дългоочакваният дългосвирещ албум на колаборативната формация TRIGAIDA, един от най-новите музикални проекти на многоликия електронен артист и музикален продуцент Иван Шопов, смесващ традиционен български фолклор със съвременна електронна музика. Той беше представен на 8 април под формата на онлайн концерт и..

публикувано на 17.04.21 в 20:01

Гимназисти от Югозападна България мерят сили в състезание по автомобилизъм

Два дни гимназисти от Югозападна България мерят сили и демонстрират своите теоретични знания и практически умения по автомобилизъм.  Форумът започна с техническа конференция, участниците решаваха тест по безопасност на движението по пътищата и задачи по автомонтьорство, а този следобед започна и най-атрактивната част от състезанието – майсторско..

публикувано на 16.04.21 в 15:35

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира конкурс на тема „Историята на моето село“

Фондация „Възраждане на Българските села“ организира детски конкурс на тема „Историята на моето село“.  Ето и изискванията към участниците: - Направи видео от 2 минути с телефон и спечели лаптоп.  - В конкурса могат да участват читалища на села със собствен профил във Фейсбук, като  се включват в конкурса с пост „Ще участвам.“ - Всеки..

публикувано на 16.04.21 в 12:37

Рестартирай Европа: Нов прием на заявления по проект „Родители в заетост”

Вече повече от година COVID-19 се разпространява бързо из целия свят. Правителствата наложиха мерки, които целяха ограничение на разпространението на вируса, като затваряне на училищата, карантини, домашна изолация и други. Всяко от ограниченията се отразява на децата или на домакинството, в което те живеят. Тези обстоятелства са извън..

публикувано на 16.04.21 в 11:19

Пилотна анаеробна инсталация в Благоевград

С  „Първа копка“ днес започнаха строителните дейности по изграждането на нова модерна анаеробна инсталация за преработка на биоразградими отпадъци . Инсталацията ще се изгради в землището на благоевградското село Българчево, а биоразградимите отпадъци ще се събират от общините Благоевград, Рила, Кочеринова, Симитли и Бобошево. „Изграждането на..

публикувано на 15.04.21 в 14:34

„Пирин“ измъкна точка от „Миньор“

 В дербито о 27-я кръг на Втора футболна лига лидерът в таблицата  „Пирин“(Благоевград) успя да се добере до точка при гостуването си на „Миньор“(Перник). Домакините поведоха още в 7-та минута  с гол от дузпа на Борис Галчев. Дузпата бе отсъдена за  нарушение на Исуф срещу Слишков в наказателното  поле. В 86-та минута от пряк свободен удар..

публикувано на 15.04.21 в 12:17
Д-р Магдалена Баймакова

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Кърлежите са преносители на сериозни заболявания при хората

През пролетта   освен свежи цветя, и затопляне на времето се появяват и кърлежите , които са потенциален преносител на множество болести, представляващи опасност за здравето и живота на хората . Това беше темата на месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ в ефира на БНР-Радио Благоевград. „Самото..

публикувано на 15.04.21 в 10:38