Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Личните лекари все още очакват софтуерните програми, с които да издават направления за PCR

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общопрактикуващите лекари все още очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания.  Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.  Това заяви д-р Дафина Тачова, председател на регионалната лекарска колегия в Благоевград и допълни, че референтни номера по електронен път ще се дават и за лабораторни изследвания и за  рентгенови снимки.  Репортаж на  Кети Тренчева:

И днес опашките за PCR направления  пред Регионалната здравна инспекция в Благоевград бяха факт.  Десетки хора, повечето от тях болни,  чакаха от осем сутринта  при минусови температури.  

За проблема беше подаден сигнал  и до общинския кризисен щаб.  

Кметът на Благоевград Румен Томов  предложи на директора на РЗИ  тази дейност, която е  в рамките на два, да бъде преместена във фоайето на зала „Яворов“, намираща се до сградата на РЗИ, и хората да стоят на топло, но идеята беше отхвърлена.  

Така въпросът за възможността от днес личните лекари да издават  електронни направления с национални референтни номера, стана още по-актуален  До момента обаче  софтуерно невъзможен, потвърди председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Дафина Тачова, която е и личен лекар.

Продължава да е тежка ситуацията в областната болница в Благоевград. Всички легла за прием на болни с усложнения от коронавирус са  запълнени, а близо една трета от медицинския персонал също е в групата на пациентите. 

По информация  на общинския кризисен щаб, кметът на  областния център Румен Томов е предложил на медицинските лица от училищата , детските ясли и градини, които в момента не работят, да помогнат на колегите си, но за сега  доброволци няма. 


Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16