Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуална седмица на доброволчеството организират младежи от Сдружение „Ларго“ – Кюстендил

Сдружение „Ларго“ – Кюстендил е застъпническа организация, която работи с уязвими групи с цел да им осигури по-добър достъп  до здравни, социални и образователни услуги. Сдружението работи много активно с ромската общност от Кюстендил още от създаването си през 2007 година.  В годините през организацията са преминали много млади хора, част от тях вече студенти или завършили висшето си образование.

„Доброволците на Сдружение „Ларго“ винаги са били много социално ангажирани и са работили в полза на общността. Много често организираме различни инициативи, които могат да бъдат видяни на фейсбук страницата ни. Въпреки, че пандемията ни ограничи в проявите, ние оставаме ангажирани с ползотворни дейности и онлайн. По повод Световния ден на доброволеца – 5 декември, въпреки обстоятелствата, решихме да организираме т.нар. Виртуална седмица на доброволчеството. През цялата седмица ще бъдат качвани различни постове и видеа в социалните мрежи, които предварително сме подготвили, като основната тема е доброволчеството. Освен в нашата ФБ страница тези постове биват публикувани и в страницата на младежка фондация "Арете", с която Сдружение „Ларго“ активно си партнира. Целта ни чрез тези инициативи е да предадем положителни послания на доброта, които ние като доброволци имаме. Да напомним на хората колко важно е да си помагаме, особено в тежки времена на пандемия. И не на последно място да създадем поредица от публикации, които да накарат зрителите да се замислят какво е това да бъдеш доброволец“ – каза в интервю за Радио Благоевград Ани Ковачева – десетокласничка в Природо-математическа гимназия в Кюстендил, която е и ръководител на доброволческата група младежи. За днешния ден са подготвили рубрика „Какво е да бъдеш доброволец?“. 

В четвъртък ще бъдат припомнени някои от най-значимите инициативи на доброволците в Кюстендил. По инициатива на Ани Ковачева в продължение на 3 години, заедно с още трима доброволци, са преподавали английски език на лица  от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Инициативата и се е превърнала в европейски проект на годината за 2020 година. Дейностите по проекта засега са стопирани поради пандемията, но надеждата е, че в бъдеще те ще бъдат реализирани.

През новата година доброволците имат инициативи, свързани със засаждане на дръвчета, организиране на спортни турнири за малките. Предвиждат и среща  с кмета на гр. Кюстендил Петър Паунов, на която ще предложат да се създадат детски площадки и паркове в кв. „Изток“

Чуйте в звуковия файл разговора с Ани Ковачева:
Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16