Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

17-метровата елха в Благоевград ще заблести на 4.12.2020 г. в 18:00 ч.

Елхата вече е позиционирана на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на община Благоевград.  Тази година мотото, с което общината призовава жителите и гостите на града към сплотеност и добрина е „На Коледа стават чудеса! Вярвай, обичай, помагай!“  „Рождество Христово, Коледа, ще бъде по-различна поради въведените противоепидемични мерки.  С оглед опазване здравето и безопастността на гражданите няма да има специална програма за запалването на светлините на коледната елха“ – каза за Радио Благоевград Атанаска Ковачева, главен експерт направление „Култура“ в общината.

На 3 декември под елхата ще бъде поставена пощенската кутия на Дядо Коледа. В нея децата ще могат да пуснат своите писма с желания за мечтаните подаръци от белобрадия старец.  След края на инициативата комисия ще отвори и разгледа писмата, ще отдели най-оригиналните. Тях ще предаде на кмета инж. Румен Томов, който ще сбъдне съкровените детски желания.

От 10 до 23 декември в специално обособена коледна къщичка пред общината ще се проведе благотворителен базар с предмети и сувенири, изработани от потребителите на социалните заведения в община Благоевград.

През месец декември община Благоевград стартира още една благотворителна инициатива „Крила за Микаела“ в помощ на 13-годишното момиче, което е диагностицирано с ДЦП.  На 4-ти декември ще бъдат поставени дарителски кутии в Информационния културен център, във фоайето на общината и на касата на ДТ „Н. Вапцаров“ Благоевград.

На 23 декември от 18:00ч. на площад „Георги Измирлиев“ община Благоевград планува празнична програма за посрещане на Дядо Коледа.

Още подробности за програмата на община Благоевград през месец декември в звуковия файл.

                                                                           

Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45