Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Декември без отпадъци" или как и природата да празнува с нас


Декември е месец на празниците, но това води и до изхвърляне на огромни количества отпадъци. Затова 25 неправителствени организации започнаха кампанията „Декември без отпадъци“, чиято цел е да намалим свръхконсуматорството и разхищението на храна и не само.​

По думите на Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" около празниците е добре да планираме и пазаруването по-добре.

„За празниците винаги можем да опаковаме подаръците доста интересно и различно, отново с материали, които можем да намерим вкъщи и да преизползваме. Всеки ден до края на декември ние ще публикуваме в „Декември без отпадъци“  идеи, съвети и препоръки в тази посока“, подчерта Заричинова.

Други теми, които ще бъдат засегнати през месеца, са история на пластмасата, 9-те принципа на живота с Нулев Отпадък, градското градинарство като средство за намаляване на въглеродните емисии, полезния опит на Plastic Free Coffee Lovers за намаляване на отпадъците в Бизнес парка в София, наръчник за компостиране в града, как да превърнем хранителните отпадъци във вкусни ястия, идеи за креативна украса на дома с натурални материали и още много.

Участниците могат да си сложат и специална рамка на профилните си снимки с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

Всеки, който желае да участва, може да се регистрира на https://bit.ly/zero-waste-december и да избере едно или повече от следните действия:

  • Да намали използването на пластмаса за еднократна употреба

  • Да украси дома с естествени материали (шишарки, борови клонки, листа и други)

  • Да подарява само необходими и устойчиви коледни подаръци

  • Да опакова подаръците с надциклирани материали като вестници, брошури, платове и други

  • Да предотврати разхищението на храна

"Нека и природата празнува с нас през декември", призовават от сдружение "За Зземята".

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Данита Заричинова чуйте в звуковия файл...

Галерия

Вижте още
Снимката е с илюстративна цел.

Няма да има увеличение на цените на автобусните превози

Повечето от фирмите извършват превози по договори, които са подписани с ръководствата на общините. По принцип договорите са за доста дълги срокове - най-малко за пет години. В договорите, цените на превозите са точно регламентирани. По тази причина, дори във времето на пандемия и намалял пътникопоток, фирмите нямат право да променят цените...

публикувано на 15.01.21 в 18:15

Наредба №34 ще регламентира цените на таксиметровите услуги

Публикуването на промяната на този нормативен документ се очаква през следващата седмица в „Държавен вестник“. С министъра на транспорта Росен Желязков, сдруженията на таксиметровите превозвачи са постигнали споразумение, че ще трябва да се увеличи цената на такса повикване.  За София тя в момента е 77 стотинки. Увеличението за столицата ще..

публикувано на 15.01.21 в 18:12
Стилиян Иванов

Стилиян Иванов:„Астрологичен пътеводител“ насърчава себепознанието

     „Астрологичен пътеводител“ не е някакъв наръчник как да се скатаем през годината или до края на дните си тук, на Земята, а всъщност е ориентир за това да изучим себе си. Това е книга за себепознанието, но чрез звездната математика. Защото звездите и планетите само ни помагат да разберем кои сме и защо сме тук. В резюме книгата може да бъде..

публикувано на 15.01.21 в 15:14

Четири са опасните свлачища в община Сатовча

Обстановката в община Сатовча постепенно се нормализира, след обилните валежи през последните дни. Частично е възстановен е пътният участък между Сатовча и Доспат, който бе пропаднал и затрудняваше движението в първия ден на бедствието. Поради високите подпочвени води, активността на свлачищата продължава и в момента. „Най-опасни са..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

Иновативна платформа обучава безплатно учителите да преподават ефективно онлайн

Стартира първата по рода си поредица от безплатни курсове за българските учители с практически съвети, които ще обогатят знанията и опита им да преподават ефективно в онлайн среда. Курсът се казва „Учители в час“ и в него могат да се включват учители от цялата   страна. “Курсът е насочен изцяло към учителите. Организиран е в шест занятия,..

публикувано на 15.01.21 в 13:12

Депутати за датата на парламентарните избори

Президентът Румен Радев обяви вчера, че насрочва предстоящите парламентарни избори на 4 април.  „Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви държавният глава, който направи обръщение към народа. Румен Радев предложи и промени в изборното законодателство – като гласуване по..

публикувано на 15.01.21 в 11:33

С повече от лев е по-ниска изкупната цена на тютюна от сорта „Басми“

Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната - съобщиха за Радио Благоевград от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - НАТ-2010. Председателят на Асоциацията и президент на ELTI Цветан Филев уточни, че при сортовата група „Басми“ изкупуването е приключило на 100 % в Североизточна България и в Хасковска..

публикувано на 14.01.21 в 15:16