Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

8
Бойко Гренцке

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван, но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже, не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да създаде Център за пребиваване на временно пострадали животни „Оскар и Лора“- Благоевград, който се намира в бившите кравеферми край благоевградското село Зелен дол. Това се случва преди повече от 15 години.

А, дотогава, животът му преминава в сиропиталища – първо пребивава  Дома са сираци в Благоевград, където е изоставен от майка му, след това е преместен в Дома в село Петрово.

„Аз съм изоставен от майка ми, Камелия се казва, жива е, познаваме се. С добри намерения съм към родителите ми, не ги упреквам, че са ме изоставили, явно така са решили или така ги е накарал животът, всеки си решава, как да продължи напред в живота си“ – споделя Бойко Гренцке.

Спомня си, че първият опит за осиновяване от американско семейство е когато е бил само на три години, тогава получава и американската си фамилия - от Бойко Камелов Петров, става Бойко Роджър Гренцке. Но, осиновяването реално не се случва. По житейския си път обаче, среща добри хора, благодарение на които, днес е образован, добър и отговорен млад човек, с кауза в живота – да помага на бездомните кучета.

 Директорът на Дома за деца лишени от родителска грижа в Благоевград Евгения Йорданова, е един от тези добри хора, на които Бойко е благодарен за грижите, възпитанието и отношението.

„Тя ни направи такива добри хора и съм благодарен на такива хора като нея, защото, те ни направиха да сме такива добри хора. Въобще, съм благодарен на всички учители, които са били в Дома, че те са ме направили такъв добър човек“ – споделя още Бойко. 

Благодарение пак на добрите хора, той създава Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“, който се намира край благоевградското село Зелен дол. В момента там се обгрижват около 80  кучета, всичките са обезпаразитени, ваксинирани и нахранени. Целта е да бъдат осиновени, като от началото на годината досега, 30 бездомни животни са намерили нови стопани, повечето чужденци. Всяка сутрин, Бойко целува животните, които го посрещат в Приюта и признава, че това е обичта, която осмисля живота му.

 „Ако бях осиновен в Америка, сега аз нямаше да знам, че България съществува и може би нямаше да бъда този добър човек, отдаден на тази кауза“ - признава още Бойко Гренцке, който споделя, че е щастлив човек, благодарение именно на нелеката си съдба. Не поддържа контакти с американското семейство Гренцке, но ако има възможност да се свърже с тях, би искал да ги покани да дойдат в България и да видят с какво се занимава, ако може да бъдат приятели и те да помагат за неговата кауза.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Бойко Гренцке:

Голямата мечта на Бойко Гренцке е да изгради още един Център за бездомните животни, който да бъде към учредената миналата година Фондация „Център Оскар и Лора-2019“. Приютът ще се намира в землището на благоевградското село Логодаж, където има закупен парцел. Предстои да бъдат изградени помещения за животните – клетки, навеси, ограда, сондаж за водопровод и помещения за майки с малки кученца. Бойко се надява догодина Центърът да бъде готов, затова приканва всички, които биха могли да му помогнат да го направят, като се свържат с него на Фейсбук страницата на Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ или на Центъра за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“ – Благоевград.

„Благодаря на всички, че до момента, заради Вашата подкрепа, съм такъв добър човек и продължаваме да се борим напред. Защото, животът за всеки е ценен и всеки ден трябва да благодарим на Господ, че сме живи и здрави, че сме станали от леглото и сме се събудили“ – коментира още Бойко Гренцке.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24

Кабинет с третия мандат или поредни избори?

Възможен ли изход от политическата криза в последния момент? Защо не успяха да получат парламентарна подкрепа първите и вторите мандатоносители? Коя политическа сила ще получи третия мандат и какви са опциите за реализацията му? Какви са големите предизвикателства пред политическите партии в навечерието на все по-вероятните поредни предсрочни избори?..

публикувано на 24.07.24 в 11:12

Студенти разработиха проекти за възстановяване на парк „Хисарлъка“ на Кюстендил

Първокурсници от Университета по архитектура, строителство и геодезия по време на лятната си практика проучиха парк „Хисарлъка“ и разгледаха интересни обекти в Кюстендил, обследваха различни територии с потенциал, но и с проблеми вследствие на тяхното неподдържане през последните години. Учебната практика бе по предмета „Основи на архитектурното..

публикувано на 19.07.24 в 11:16

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20