Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виртуалният музей на Дупница ни връща век назад

Снимка: Кирил Фалин

Представените фотоси на музея и богатата информация ни дават представа какъв е бил животът в района на Дупница във времето след края на турското робство и през 20- ти век – времето на войните. 

Материалите са предоставени от община Дупница и Историческия музей в града. Информацията е предназначена и за днешните млади хора, които живеят във време, твърде различно от предходното. 

Виртуалният музей на Дупница представя и картини на Патрики Сандев, Димитър Топлийски. Те вече са достъпни за разглеждане. 

Разработването на музея е част от проекта „Обща история и култура – мост отвъд границите“ по Трансгранично сътрудничество между община Дупница и община Куманово от република Северна Македония. 

На по-късен етап в музея ще може да се виждат и всички изложби, които ще се представят в бъдещия културен институт, който се изгражда в Дупница близо до Околийската къща. 

Повече информация за Виртуалния музей от разговора на Иван Лазов с един от създателите му Андрей Недялков.
Вижте още

Триото ПТП и „Един щастлив празен ден“

Един щастлив празен ден“ е първият сингъл на триото ПТП. Това всъщност е нова версия на песен на група Атлас, ремиксирана в стил „sint pop“ (New Order – True Faith). Видеоклипът е заснет на различни места. Пепи Писарски и Тишо снимат в София, а Петър Маринов в Каварна. Файловете са обменени по интернет и клипът е монтиран в сегашния си вид...

публикувано на 11.04.21 в 15:14
Яна Василева - Цури

Яна Василева – Цури и романът „Животът е жена”

„Животът е жена” – това е заглавието на втория на младата самоковска авторка Яна Василева - Цури. „Има хора, които започват да означават нещо за теб след като ги срещнеш. Няма значение какъв е полът им. Нито годините… Необяснимо как тяхното присъствие ти става приятно. Радко се случва и може би затова го намираме странно. Опитваме се да го..

публикувано на 11.04.21 в 14:58

Децата на Благоевград ще получт детска Библия за Великден

По повод Възкресение Христово всяко дете от детските градини в Благоевгра ще получи детска Библия. Светото писание ще достигне до благоеградските деца благодарение на проф. Дечко Свиленов, благотворителната организация „Светлина за България“ и съдействието на Община Благоевград, обяснява Весела Чобанова  - ръководител на „Светлина за България“...

обновено на 11.04.21 в 13:53

С Ивайло Шопски – разговор след юбилея на Пътуващо читалище "Бащино огнище"

В днешното издание на предаването "Изгрей зора" разговаряхме с председателя на Пътуващо читалище "Бащино огнище" по повод юбилея на организацията и диска с пет нови песни, посветени на символи и събития от българската история. "Пет песни, заради петгодишнината на читалището", каза за съдържанието на диска Ивайло Шопски в разговора, пълния запис от който..

публикувано на 11.04.21 в 12:33

Пирин“ /Гоце Делчев/ - с рутинна победа над аутсайдер

   В домански мач от 26-я кръг на Югозападната футболна лига „Пирин“/Гоце Делчев/ победи очаквано борещия се да не изпадне „Перун“/Кресна/ с 2:0. Петър Лазаров,най-добрият на терена,който игра с травма, отбеляза за 1:0 в 24-та минута. Пак Лазаров в 92-та минута игра докрой  за една топка и асистира на дебютанта Ангел Джунов, който се разписа в..

публикувано на 11.04.21 в 11:33

Симона Стилиянова: По пътя към нулевия отпадък можем да променим навиците си и да сътворим чудеса

„Всичко започна през 2017 година, когато съвсем случайно  попаднах на видеоклип, в който  едно симпатично момиче показа един буркан, в който е събрала всичките си отпадъци за цели 4 години. В този момент осъзнах колко голямо влияние оказваме ние върху околната среда и започнах да променям навиците си “, сподели пред слушателите на Радио..

публикувано на 11.04.21 в 10:19

Анна Адамова: Младите имат мнение и са способни да го аргументират

„ Младите имат мнение и са способни да го аргументират . Те са много конкретни и ясни в идеите си “, каза за Радио Благоевград Анна Адамова, програмен директор на Българския център за нестопанско право, по повод резултатите от конкурса  #ТоваЕ за смели идеи за бъдещето на управлението на държавата. 50 младежи от цялата страна са участвали в..

публикувано на 11.04.21 в 10:07