Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско семейство създаде платформа, която свързва търсещи и даряващи кръвна плазма

| обновено на 14.12.20 в 17:41
Снимка: БГНЕС

Петя и Георги са българско семейство, което преди седмици започва да обмисля с какво могат да бъдат полезни във време на пандемия. Петя е звукорежисьор в БНР, а съпругът й Георги е уеб дизайнер. Преценяват, че ограниченият им семеен бюджет не позволява да направят голямо дарение за предпазни средства на медиците. Затова тръгват в друга посока – платформа за свързване на дарителите на кръвна плазма и нуждаещите се от нея. 

"Идеята за "Дари живот" дойде спонтанно. Решихме, че искаме да помогнем на хората, които търсят плазма. В морето от публикации във фейсбук, обявите за търсене на плазма доста бързо падат надолу и този зов за помощ остава нечут и невидян. Създаването на тази платформа помага на хората да се свързват максимално бързо едни с други", казаха в интервю за Радио Благоевград Петя и Георги. 

Двамата имат много приятели, прекарали COVID-19, но не това е мотивът за създаването на "Дари живот".
"Ние обмисляхме как да помогнем много преди нашият близък да се разболее. Това да знаеш, че си помогнал на някого да спаси свой близък, няма цена. Тази платформа дава шанс на хората да стигнат по-бързо един до друг и да си помогнат", допълниха те.

Георги успява да създаде сайта на платформата за около два дни, но той започва да работи едва две седмици по-късно.

"GDPR-а много ни спъна и сме много благодарни на длъжностното лице по защита на личните данни Радослав Маринков, който напълно безплатно ни консултира и е част от екипа ни. Дизайнът на сайта е много прост, регистрацията също е опростена. Сайтът е добре защитен", каза Георги.

До момента регистриралите се в платформата са около 20 човека, шестима от които са дарители на кръвна плазма. За популяризиране на платформата семейство Банови разчитат на медиите, както и на фейсбук групата  "Дари плазма" на Силвия Велчева.

Платформата не събира пари чрез дарения и не разполага с дарителска банкова сметка. Дейностите по търсене и даряване на кръвна плазма се осъществяват само и единствено между потребителите на платформата. Екипът на „Дари живот“ работи на доброволни начала. Зад каузата стоят Петя и Георги Банови, Радослав Маринков, както и юрисконсулт, който засега предпочита да остане анонимен.

Цялото интервю на Елеонора Тахова със семейство Банови чуйте в звуковия файл...Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28