Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българско семейство създаде платформа, която свързва търсещи и даряващи кръвна плазма

| обновено на 14.12.20 в 17:41
Снимка: БГНЕС

Петя и Георги са българско семейство, което преди седмици започва да обмисля с какво могат да бъдат полезни във време на пандемия. Петя е звукорежисьор в БНР, а съпругът й Георги е уеб дизайнер. Преценяват, че ограниченият им семеен бюджет не позволява да направят голямо дарение за предпазни средства на медиците. Затова тръгват в друга посока – платформа за свързване на дарителите на кръвна плазма и нуждаещите се от нея. 

"Идеята за "Дари живот" дойде спонтанно. Решихме, че искаме да помогнем на хората, които търсят плазма. В морето от публикации във фейсбук, обявите за търсене на плазма доста бързо падат надолу и този зов за помощ остава нечут и невидян. Създаването на тази платформа помага на хората да се свързват максимално бързо едни с други", казаха в интервю за Радио Благоевград Петя и Георги. 

Двамата имат много приятели, прекарали COVID-19, но не това е мотивът за създаването на "Дари живот".
"Ние обмисляхме как да помогнем много преди нашият близък да се разболее. Това да знаеш, че си помогнал на някого да спаси свой близък, няма цена. Тази платформа дава шанс на хората да стигнат по-бързо един до друг и да си помогнат", допълниха те.

Георги успява да създаде сайта на платформата за около два дни, но той започва да работи едва две седмици по-късно.

"GDPR-а много ни спъна и сме много благодарни на длъжностното лице по защита на личните данни Радослав Маринков, който напълно безплатно ни консултира и е част от екипа ни. Дизайнът на сайта е много прост, регистрацията също е опростена. Сайтът е добре защитен", каза Георги.

До момента регистриралите се в платформата са около 20 човека, шестима от които са дарители на кръвна плазма. За популяризиране на платформата семейство Банови разчитат на медиите, както и на фейсбук групата  "Дари плазма" на Силвия Велчева.

Платформата не събира пари чрез дарения и не разполага с дарителска банкова сметка. Дейностите по търсене и даряване на кръвна плазма се осъществяват само и единствено между потребителите на платформата. Екипът на „Дари живот“ работи на доброволни начала. Зад каузата стоят Петя и Георги Банови, Радослав Маринков, както и юрисконсулт, който засега предпочита да остане анонимен.

Цялото интервю на Елеонора Тахова със семейство Банови чуйте в звуковия файл...

БНР подкасти:

Вижте още

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23

Деца от България и РС Македония редят в Народното събрание изложба

Фондация „Българска памет“ започна работа по проект „От двете страни на границата“, който ще разработва модел на работа в полза а подобряването на отношенията между България и РС Македония. В рамките на кампанията д-р Милен Врабевски финансира петдневния престой в България на младежи от Детско художествено ателие “Св. св. Кирил и Методий” в..

публикувано на 22.11.22 в 13:57