Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-ти май вече е празник на българската писменост и култура

Решението е на Народното събрание с промяна в Кодекса на труда. Според част от учените промяната е трябвало да се направи още преди години. Проф. д-р Ана Кочева – езиковед от Института по български език към Българската академия на науките промяната доказва не само значението на Светите братя Кирил и Методий и тяхното дело, но и направеното от учениците им. Те неслучайно след неуспеха на мисията във Великоморавия идват в България. Изследванията напоследък доказват, че така наречените „учени“ от Северна Македония се мъчат с ненаучни методи да докажат правотата на мисълта на техния премиер Зоран Заев, който твърди, че дори и Климент Охридски е македонец по произход. Кирилицата, която ни служи и до днес, е създадена не от един човек, а от цял екип, който е бил добре подготвен. Имал е много добра информация за същността на езика, използват в България и затова е променил глаголицата в много по- близка до езика азбука за българите. Според експерта по международни отношения проф.Нина Дюлгерова има страни в Европейския съюз, които са твърде далеч от проблемите на взаимоотношенията между България и Северна Македония. За тях проблемът е непознат. Това донякъде е обяснимо, като имаме предвид и проблемите с пандемията в момента. Още повече се засилват и националистичните движения в някои държави. Добре е, че България защитава своите интереси в една обстановка, в която по- големите и по- богатите държави обикновено налагат своето мнение и страната ни няма да изпълнява чужда воля и по отношение на създадения още с Берлинския договор от 1878 година Македонски въпрос. Разговорите на Иван Лазов с проф. Ана Кочева и с проф. Нина Дюлгерова дават достатъчно информация по тези въпроси. (чуйте звуковите файлове) 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24