Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На небето ще изгрее Витлеемска звезда за първи път от 800 години

Около 18 часа днес двете планети Юпитер и Сатурн ще се докоснат и ще изглеждат като във величествена "целувка"

| обновено на 21.12.20 в 15:17

Днес малко след 12 часа на обяд настъпи астрономическата зима и зимното слънцестоене. Предстои ни най-дългата нощ, в която ще имаме рядката възможност да наблюдаваме сближаването на двете най-големи планети от Слънчевата система Юпитер и Сатурн. Този феномен е известен като „Коледната звезда“ или „Витлеемска звезда“. Според Евангелие от Матей, именно тази звезда е отвела тримата "мъдреци от Изтока" до бебето Иисус в Йерусалим.

"Принципно тези две планети се приближават на всеки 20 години. Но толкова близо, че ние като наблюдатели от земята да не можем да ги разделим като две отделни тела, е доста рядко. За последно такова голямо приближаване е имало преди 800 години. Аз също поддържам тази идея, че най-вероятно за изгряването на Витлеемската звезда се е случило точно такова събитие преди 2020 години назад във времето. Явлението ще може да се наблюдава днес, веднага след залез слънце, между 17.30 и 19.10 часа", каза в интервю за Радио Благоевград директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ Никола Петров.

В действителност "сливането" ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо.

Намерете подходящото място и се насладете на този феномен.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Никола Петров чуйте в звуковия файл...

Вижте още

Започна приемът на документи за участие в класирането на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в 42-дневния международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35
Слънчеви панели върху църквата в Лос ан Гоел

На България е нужен добре планиран преход отвъд въглищата

„ Енергийната ни система разчита много на въглищата. Те обаче имат основен принос за увеличаване на въглеродните емисии и за ускоряването на климатичната криза. За това ние от години говорим за необходимостта от преход отвъд въглищата. Настояваме той да бъде добре планиран, за да могат едновременно да се заместят мощностите, но и да се..

публикувано на 14.06.21 в 10:30
Светлана Василева – STRELA

Светлана Василева – STRELA ни връща пролетта с песента „Люляково утро“

"Люляково утро" е песен, родена в малко селце, близо до София, уличка пълна с люляци… Музиката, и въобще изкуството си приличат с парите - те са средство за постигане на цели, но докато априте имат материални цели, изкуството, е проводник, който отвътре навън, цели да засити нуждите на всяка човешка душа. Надявам се че тази мисия е постогната с..

публикувано на 13.06.21 в 15:31

Обмен за добри практики в ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев

ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев беше домакин на обмен за добри практики за учители. Сега повече за това ще ни разкажат  част от преподавателите в училището . Започваме с г-жа Златка Милчева: Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището домакин...

публикувано на 13.06.21 в 15:07
Митко Петров – Матео

Митко Петров – Матео представя своя дебютен албум – "Различният"

Митко Петров – Матео представя първия си музикален албум.  "Различният" е  името на заглавната песен от дебютния албум на Матео. Песента е за промяната , която яовек преживява след голямата любов, за преоткриването и различния поглед към живота. В албума Митко Петров представя 12 авторски песни, от които 7 са съвместна работа с музикални продуценти и..

публикувано на 13.06.21 в 14:57

Кои са победителите във фестивала "Мелнишки вечери на поезията"

Мелник посрещна поети и творци от няколко страни, които представиха своето творчество в ХXII Международен фестивал "Мелнишки вечери на поезията - 2021". Голямата награда за цялостно творчество и развитие на културните и литературните връзки между славянските страни получи Лъчезар Селяшки. На Международния фестивал, който се осъществява с..

публикувано на 13.06.21 в 11:49