Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каква е историята на коледните картички и кой пази 787 картички?

| обновено на 24.12.20 в 21:47

Коледа е най-вълшебното време от годината и сякаш не би била същата без традиционната семейна трапеза, подаръците и… цветните картички с пожелания. Всяка година от края на ноември до първите седмици на януари милиони коледни картички се появяват в пощенските кутии, носейки пожелания за успешна, щастлива и весела нова година. 

"Първите поздравителни картички се появяват в България още през първите години след Освобождението. Изпращани са първоначално без плик. Първите честитки, включително и Коледно-новогодишните, са изпращани или внасяни от Германия, Франция, Австро-Унгария, Швейцария, така до края на първото десетилетие на 20-и век. През 30-те години на миналия век родното производство измества вноса на картички. Изображенията са били религиозни, зимно-пейзажни и празнично-идилични", каза в интервю за Радио Благоевград Румяна Хаджиева - главен уредник в отдел "Етнография" в Регионалния исторически музей в Благоевград. 

Най-старата картичка, която пази музеят в Благоевград, е от 1907-а година. Цялата колекция наброява близо 800 картички, които са събирани от три поколения на известната фамилия "Мощански".

Чуйте интервюто на Елеонора Тахова с Румяна Хаджиева в звуковия файл...

Галерия

Вижте още

Обновяват автобусните спирки в община Благоевград

Продължава, започналото миналата седмица, обновяване на 50 автобусни спирки в Благоевград и околните села. За период от две седмици ще бъдат поправени тези, които са в лошо състояние, изпочупени и облепени с обяви и реклами. Част от съоръженията вече са ремонтирани. Най-напред бяха обновени съоръженията, намиращи се по..

публикувано на 14.06.21 в 14:00

Започна приемът на документи на кандидат-студентите в ЮЗУ

Над 60 кандидат-студенти са подали онлайн документите си за участие в класирането за прием в ЮЗУ “Н. Рилски“ Благоевград за учебната 2021-2022г. в началото на кампанията. Освен онлайн документи могат да се подават и в зала 1102 А на първия етаж на Учебен корпус №1.  За да участват в класирането, кандидат-студентите трябва да подадат комплект..

публикувано на 14.06.21 в 11:13

Разлог представя България в Международен виртуален маратон за диалог

Разлог представя България в започналия 42-дневен международен виртуален маратон за диалог, организиран от фондация „Анна Линд“.  Мащабната и амбициозна инициатива започна на 19 май и ще продължи до 29 юни. Замислена е като възможност за обмен на добри практики, обсъждане на нови тенденции и приоритетни области в работата на членовете на..

публикувано на 14.06.21 в 10:35
Слънчеви панели върху църквата в Лос ан Гоел

На България е нужен добре планиран преход отвъд въглищата

„ Енергийната ни система разчита много на въглищата. Те обаче имат основен принос за увеличаване на въглеродните емисии и за ускоряването на климатичната криза. За това ние от години говорим за необходимостта от преход отвъд въглищата. Настояваме той да бъде добре планиран, за да могат едновременно да се заместят мощностите, но и да се..

публикувано на 14.06.21 в 10:30
Светлана Василева – STRELA

Светлана Василева – STRELA ни връща пролетта с песента „Люляково утро“

"Люляково утро" е песен, родена в малко селце, близо до София, уличка пълна с люляци… Музиката, и въобще изкуството си приличат с парите - те са средство за постигане на цели, но докато априте имат материални цели, изкуството, е проводник, който отвътре навън, цели да засити нуждите на всяка човешка душа. Надявам се че тази мисия е постогната с..

публикувано на 13.06.21 в 15:31

Обмен за добри практики в ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев

ПМГ „Янe Сандански“ – Гоце Делчев беше домакин на обмен за добри практики за учители. Сега повече за това ще ни разкажат  част от преподавателите в училището . Започваме с г-жа Златка Милчева: Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището домакин...

публикувано на 13.06.21 в 15:07
Митко Петров – Матео

Митко Петров – Матео представя своя дебютен албум – "Различният"

Митко Петров – Матео представя първия си музикален албум.  "Различният" е  името на заглавната песен от дебютния албум на Матео. Песента е за промяната , която яовек преживява след голямата любов, за преоткриването и различния поглед към живота. В албума Митко Петров представя 12 авторски песни, от които 7 са съвместна работа с музикални продуценти и..

публикувано на 13.06.21 в 14:57