Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Герасим Балабанов-Геро между поезията и музиката, и не само

4
Герасим Балабанов-Геро

Повече са всъщност изкуствата, които изкушават Герасим Балабанов–Геро. Първото, към което е посегнал младият благоевградчанин е поезията – там е постигнал някакво ниво, както сам казва. При песните – първо се ражда мелодията с китара в ръка, след това идват и думите. "Но в музиката нямам амбиции за изпълнител. Просто ако някой харесва песните ми, може да ги изпее." – щедро ги предоставя Геро. 

280 страници с поезия се съхраняват в компютъра му, интернет е неговата среща с читателите. Публикува само във Фейсбук, макар че е имал намерение да издаде стихосбирка в комбинация с още един автор, но пандемията е осуетила това намерение, за сега. 

"И аз като всички, имам моменти в живота си, които са ме правили тъжен или отчаян, но важното е да вярваме, че всичко ще се оправи!". И въпреки този оптимизъм в думите на Геро, в поезията му има една скрита и не толкова скрита тъга, която всъщност е привлекателна. "Опитвам се с това, което пиша да направя света малко по-красив, не толкова всекидневен и недружелюбен." – споделя Герасим. 

Освен поезията и музиката, Геро посяга и към четките и боите, и към видеокамерата. "Обичам да правя портрети, да снимам, но операторското майсторство е голямо изкуство, имам доста да уча." – споделя Геро. Теглен от тази любов към видеоизразяването, записва да учи операторско майсторство в Югозападния университет. Преди време в мрежата бе споделен видеопроект, направен от режисьора Ставри Карамфилов "Хамлет", оператор е Герасим Балабанов-Геро. "Ставри Карамфилов е голям професионалист и аз много го ценя. Той е мой ментор и много ми помага с ценни съвети. Под негова редакция е една от онлайн стихосбирките ми." – казва Геро.

"Пандемията е голямо изпитание за нас, иска ми се светът, който ще построим след това, да бъде по-добър от този, който имахме за даденост! И пожелавам на хората да казват на тези, които обичат че ги обичат, това е важно!"

Разговора с Герасим Балабанов-Геро, негова поезия и откъси от песни, можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още

Радостина Славкова: Предвидените 33 милиона лева за подобряване на енергийната ефективност на сградите в България са изключително недостатъчни, трябва да бъдат предвидени поне пет пъти повече

„ Предвидените 33 милиона лева за подобряване на енергийната ефективност на сградите в България са изключително недостатъчни, трябва да бъдат предвидени поне пет пъти повече “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова, координатор „Климат и енергия“ в екологичното сдружение „За Земята“. Тя посочи, че заедно с представители на други..

публикувано на 07.03.21 в 13:55

Юлиана Методиева: На 9 март започва филмовата седмица „Великолепната женска седморка”

По случай международния ден на жената 8-ми март, сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация организират филмовата седмица „Великолепната женска седморка”. В дните от 9 до 14 март 2021 година те предлагат онлайн прожекции,  последвани от дискусии.  Филмите са на  утвърдените жени - режисьори Иглика Трифонова, Ралица..

публикувано на 07.03.21 в 13:03

Треньорът на ФК „Кюстендил“- готов с оставката си!

В предаването „Студио Спорт“ на Радио Благоевград от 6.03.2021 г. старши треньорът на ФК „Кюстендил“ Николай Николов-Чезето пое цялата вина за разгромната загуба с 0:3 от „Марек“ на стадион „Бончук“ и заяви, че е готов да подаде оставка. С огромно огорчение Н.Николов  коментира поражението: „Ако кажа,че бяхме изненадани, ще излъжа! Очаквахме..

публикувано на 07.03.21 в 12:55
Цветан Видински

Цветан Видински: Идват по-добри времена за "Марек"!

В супердербито от 20-я кръг на Югозападната футболна лига  на стадион „Бончук“ в Дупница „Марек“ разгроми досегашния лидер „Кюстендил“ с 3:0 след голове на Милен Иванов в 20-та,Димитър Илиев в 41-та и Евгени Тунтев в 85-та минута и отново оглави класирането с 46 точки и по-добра голова разлика от „Вихрен“. Цветан Видински, президентът на  ФК..

публикувано на 07.03.21 в 11:55
Боян Арсов

Боян Арсов: Мечтая нещата, които съм научил, да мога да ги упражнявам в конкретната си работа и да ги споделям с публиката по този невероятен и специфичен начин, възможен само в театъра

    Във фокуса на вниманието ни е необикновеният по няколко различни причини спектакъл „Бесове” от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски, който се играе на Сцена 47 в НАТФИЗ. Това е последната постановка на напусналата ни в края на миналата година проф. Снежина Танковска с нейния клас, която по съдбовни стечения на обстоятелствата трябваше да..

публикувано на 06.03.21 в 19:23

Пътната инфраструктура в Югозападна България е в добро състояние

Това показват изследвания на експерти от Института за пътна безопасност. Тук става дума за общото впечатление, а не за състоянието на отделни участъци. Веднага критиците биха посочили Кресненското дефиле на първокласния път София – Кулата. Статистиката показва, че в последните години има намаление на тежките катастрофи в този участък. Въпреки,..

публикувано на 05.03.21 в 17:10
Сградата на община Дупница

Община Дупница ще разполага с два пъти повече средства в общинския бюджет отколкото преди 10 години

Общинският бюджет за 2021-ва година на община Дупница е над 39 милиона лева. Това дава възможност за успешно развитие на общината в няколко направления. Доста сериозно внимание се обръща на поддържането на пътната мрежа в общината. Ако пак се потърси сравнението ще се разбере, че само за селата от общината, за поддържането на..

публикувано на 05.03.21 в 17:04