Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намалява броят на новородените и на болните с COVID-19 в МБАЛ-Благоевград

„През изминалата 2020 година в Родилното отделение на МБАЛ-Благоевград са родени 523 бебета, от които 3 двойки близнаци – или общо 529 бебета. 272 са момчета, момичетата са 257. От  близо 10 години се наблюдава известен спад – ражданията в отделението за година са около 600. Когато започнах работа преди много години в същото отделение се раждаха над 2000 бебета за година. Отвориха се много клиники, има миграция, много млади семейства, които са в чужбина, но раждаемостта бележи спад като цяло в страната“ – каза в интервю за здравния час на Радио Благоевград д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Болничният шеф коментира и ситуацията в лечебното заведение към момента  по отношение хоспитализираните граждани с COVID-19. „От седмица се забелязва тенденция за рязко намаляване на хоспитализираните с коронавирусна инфекция и много излекувани, които вече са изписани. Надявам се тази тенденция да се запази, предвид мерките, които се предприеха. В болницата вече са ваксинирани 50 лекари и медицински специалисти, утре се очакват нови ваксини. Въпреки разнопосочните мнения, ваксината е единствения възможен начин да се пресече коварната инфекция.  Искрено се надявам да няма 3-та вълна, за която се говори, защото е много тежко – няма персонал, голяма част от него заболя, много болни…  Но успяхме да не върнем нито един болен, което си заслужава труда на колегите.“

По думите на д-р Митев голяма част от лекарите са преминали през COVID-19, поради това те ще бъдат имунизирани на по-късен етап.

През новата година с подкрепата на здравното министерство, са заложени ремонтни дейности в някои от отделенията. Предстои да бъде изцяло ремонтирано и оборудвано с нова съвременна апаратура отделението по ортопедия и травматология.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Огнян Митев:
Вижте още
Катерина Хапсали и новата й книга

Новата книга на Катерина Хапсали „Хора” се чете на един дъх

Новата книга с разкази „Хора” на Катерина Хапсали се чете на един дъх и всяка история е сюжет за игрален филм. Нейните герои успяват да се настанят в емоционалния ти свят и дълго да те вълнуват с постъпките си, с мислите си, с идеите си, с отношенията си...  Иска ти се да останеш по-дълго в света на поп Дмитри, на мадам Зисула, на Маскираният, на..

публикувано на 15.05.21 в 17:05

Трети турнир по спортни танци за Купата на България

   В Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград  се провежда третото издание на турнира по спортни танци „Купа България 2021“. Състезанието  започна с надпреварата при младите надежди, които  са дебютанти. Организатор на проявата е Десислава Петачка, председател на благоевградския клуб по спортни танци „Импулс“ и..

обновено на 15.05.21 в 16:44

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56