Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без изненади в цените на благоевградския кооперативен пазар

Снимка: БГНЕС

Пандемичната обстановка и частичният рестриктивен режим продължават да оказват негативно влияние и върху търговията на кооперативните пазари и тържища в региона.

Първата, за годината, традиционна пазарна сряда в Благоевград, премина без сериозен наплив на клиенти около обособените за целта места. Въпреки слабата активност обаче, търговци и производители бяха оптимистично настроени за предстоящия период.

Без излишен драматизъм и със спокойна нагласа се извършваше търговската дейност на благоевградския кооперативен пазар. За клиентите основната максима е снабдяването с качествена селскостопанска продукция, която, според производителите пък, няма завишение в цената.

За една част от търговците, основните проблеми са свързани с налозите, които предстоят да плащат. Макар и някои от тях да получиха частични данъчни облекчения.

Въпреки тенденцията от предишни години за скок в цените на основните видове плодове и зеленчуци около коледно-новогодишните и януарски празници, през настоящия период търговията е балансира, твърдят някои от прекупвачите.

И според земеделските производители началото на годината не предполага някакъв драматизъм. Те залагат на свежестта на първата селскостопанска продукция, и се подготвят за следващата реколта.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Бойка Браткова:
Вижте още

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24

Изпълнителят Моисей: Искаме да презаредим любовта към българската традиция

"Росни ми" е новата песен на братята Моисей и Даниил Стойчеви. Това е първото им музикално произведение за 2021г., и второто от проекта "Презареждане", който е подпомогнат от Национален Фонд Култура, България. “Проектът се състои от 5 творби, които са не само визуални, но и музикални. С видеоклипове ще ги представим. „Росни ми“ е..

публикувано на 25.02.21 в 10:49

На пазара в сряда

Лекото разхлабване на рестриктивните мерки и предстоящия очакван рестарт на работата за ресторантите и кафенета, дава отражение и на търговията на фермерските пазари и тържища в региона. Оживено бе присъствието на клиенти и на благоевградския кооперативен пазар, макар че според търговците и селскотстопанските производители, засилване на..

публикувано на 24.02.21 в 14:10

Акция „Мартеница“ стартира днес в Благоевград

За поредна година доброволците от БМЧК – Благоевград стартираха акция „Мартеница“. Щандът с ръчно изплетени мартенички се намира на главната улица в Благоевград, а базарът е благотворителен, поясниха доброволците: „Всички мартеници са ръчно изработени от нас и от други доброволци и всяка година отиват за благотворителност“, каза за Радио..

публикувано на 24.02.21 в 12:28