Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отразява необичайно топлото време на овошките?

Природата започна да се събужда от зимен сън, още преди да е настъпила истинската зима. Затова сигнализират слушатели на Радио Благоевград от различни части на Югозапада. Така например, стопани от района на Долна Гращица, кюстендилско, петричко и благоевградско, съобщават за набъбване на пъпките на част от овощните насаждения. Пчелите също започнаха да облитат кошерите, допълват пчеларите.

Какъв знак е това и доколко е рисково за овощните насаждения?

Потърсихме мнението на експертите, в лицето на доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил.

„Това не трябва да ни притеснява, имало и други години, в които по това време на годината, температурите са били дори и по-високи, от порядъка на 10-15 градуса. Така че, на този етап, не би трябвало да изпитваме някакви опасения и притеснения, специално за овощните култури“ – коментира за Радио Благоевград доц. Сотиров.

Овощните насаждения не са застрашени, засега

Според него, овощните култури засега не са застрашени от преждевременно развитие. Възможно е на определени места, в някой дворове, където растат овощни видове като кайсия, праскова и череша, в близост да някаква постройка, до стена, която акумулира допълнително температура, да предизвика по-ранно набъбване на пъпките, но това, на този етап не е фатално, тъй като в момента, дърветата са все още във фаза „дълбок покой“.

Рисково ли ще бъде евентуално застудяване на времето?

„По-скоро, ако оттук нататък, температурите продължат да бъдат така високи, те наистина ще предизвикат малко по-ранно развитие и вече опасенията ще дойдат в началото на месец март, когато ще трябва да започне цъфтежът“ – уточни още земеделският експерт.

На въпрос, какви са рисковете за напъпилите овошки, ако времето рязко застудее и завали обилен сняг, доц. Сотиров отговори, че ако се случи обещаното от синоптиците застудяване в края на седмицата, то ще вкара овощните насаждения в така наречения „принудителен покой“. Дърветата спокойно ще презимуват януари и февруари, едва през март може да се говори за някакви притеснения, при евентуално по-ранно развитие, цъфтеж и измръзване на овошките.

Времето е подходящо за зимна резитба на овошките

„Който не е извършил досега резитбата на овощните насаждения, сега е времето да го направи, защото времето е изключително благоприятно. Затова, съветвам стопаните да използват всеки един хубав, слънчев ден, да преминат към извършване на резитба, защото при влошаване на времето, това ще бъде затруднено“ – допълни още заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.

Доц. Сотиров напомни, че по принцип сега не е време за наторяване, то се извършва през ноември и декември. Ако, все пак не са го извършили тогава, възможно е и сега, въпреки че оптималното за тази дейност време е в края на февруари, началото на март.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Сотиров:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26