Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Борис Борисов: Нормализира се обстановката в област Перник

4
Комисар Борис Борисов

„Равносметката за вчерашния ден е, че реагирахме на 54 сигнала, свързани с наводнени терени. Критичните точки: гр. Батановци, махала „Андрейна“ – част от махалата беше залята с вода и се наложи да направим евакуация на хората там. За тях беше осигурено място за пренощуване от общината, но те пожелаха да бъдат при свои роднини. Други критични точки бяха селата Ярджиловци, където двете реки Конска и Мещичка излязоха от коритата си. Наложи се укрепване на дигите, което бе направено  от доброволното формирование „Протожер“ към община Перник и фирми“ – обобщението за Пернишка област , свързано с обилните дъждове и наводнените селища, направи в интервю за Радио Благоевград комисар Борис Борисов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в миньорския град. Той уточни, че засегнато от дъждовете е било и село Черна Гора, където се е наложило отводняване на канали. Включили са се фирми, сключили договор с общината  за защита при бедствия.


Няма пострадали хора и животни, щетите са материални – наводнени са имоти и земеделски площи.

Тази сутрин е получен сигнал за евакуация на  възрастен човек от село Лобош.


Нивото на река Струма, която преминава през  гр. Батановци пада.

Водите в язовир „Студена“ се изпускат контролирано 7 куб.м/сек. Според  комисар Борисов причината за наводнението в гр. Батановци не е закъснялото контролирано изпускане водите на язовира.

Нормализира се обстановката в община Трън, където падна нивото на реката. Извършват се отводнявания на засегнати имоти.

Комисар Борис Борисов в интервю на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл – > 

ВИДЕО МАХАЛА "АНДРЕЙНА" ПОД ВОДА 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25