Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няколко държавни институции са виновни за наводнението в град Батановци

„От години подаваме сигнали за начина, по който е изпълнена инсталацията за отходни води в Батановци. Тя завършва в река Струма. Има възможност да  се пренасочи към пречиствателната инсталация, но това не става“ – това са думи на кмета на град Батановци Радослав Петров. 

Писма са писани до доста държавни институции, но резултат няма. Сега при повишаването нивото на водата в река Струма водата от отходния канал тръгна по улиците на града. Пострадаха няколко квартала. 

Тази картина видяха и премиерът Бойко Борисов и заместник- регионалния министър Николай Нанков. Той обеща, че ще има търсене на отговорност от институциите, които не са си свършили работата. "От няколко дни повтарях, че не може нивото на язовир „Студена“ при максимален обем от 25 милиона куб. метра да се държи на ниво 24 милиона. Ясно е, че ще прелее и затова започна неговото изпускане и това е другата основна причина за щетите."

Останалото може да чуете от интервюто на Иван Лазов с кмета на град Батановци Радослав Петров.
Вижте още

Дарение от 264 книги получи библиотеката към НЧ „Отец Паисий“ Сандански

Дарение от 264 книги получи библиотеката към НЧ „Отец Паисий“ - гр Сандански. Дарението е направено от младо момиче - Елена Аргирова. Много от изданията са луксозни и досега не присъстваха в каталога, сподели главният библиотекар Клара Шуманова. „Книгите са предимно за детския отдел. Много богато илюстрирани, хубави, луксозни..

публикувано на 28.01.21 в 11:08

Боркинята Миглена Селишка: Горда съм от това, че съм си свършила работата

Европейската шампионка за 2020-а година в категория до 50 кг Миглена Селишка бе избрана за Спортист номер 1 на България в категория жени: „Не очаквах това признание. Не очаквах, че мен ще ме изберат. Тази година беше тежка, специално за спорта и доста от състезанията бяха отменени. Аз направих 3 състезания доста големи и добре се..

публикувано на 28.01.21 в 11:01

Някои болести при животните са доста опасни и за хората

Преди години страната ни бе между първите при диагностицирането на животните и предпазването от доста опасни болести. Ветеринарните лекари са добре подготвени. Ветеринарно-медицинският факултет към Софийския университет е открит през 1923 година. Още от началото е използван опитът на германската медицина. До 90- те години на миналия век в..

публикувано на 27.01.21 в 16:45

Само един с положителна проба до този момент в училищата в Кюстендил

Тестването с бързи антигенни тестове е започнало вчера. „Всички училища в рамките на ден понеделник получиха своите тестове, разпределени така от РУО, че да покрият всички учители и непедагогически персонал, заявили желание да се тестват“ – каза за Радио Благоевград началникът на РУО Кюстендил Мая Стойчева. Тестването е започнало във вторник и до..

публикувано на 27.01.21 в 14:09

3-ма с положителни проби след тестване на училищния персонал в Перник

Това съобщи за Радио Благоевград Ваня Коконова, началник РУО Перник. Вчера през безплатно, доброволно тестване с антигенни тестове са преминали общо 200 човека. Двама от непедагогическия персонал и един педагог са с положителни проби. „Педагогът всъщност е със симптоми преди да започне тестването и е в болничен“ – уточни Ваня Коконова.  1080..

публикувано на 27.01.21 в 13:30

Десетокласниците от Благоевград със сериозни аргументи за отмяна на матурите

Защо десетокласниците в страната подеха онлайн подписка срещу провеждането на тазгодишните матури – в следобедния блок на Радио Благоевград двама гимназисти от Благоевград, Антоана Филчева и Ангел Смолецов, изложиха част от аргументите на своите връстниците. Изключително обосновано и напълно коректно те представиха своето виждане относно..

публикувано на 27.01.21 в 11:42

Снежен Благоевград – между красотата и неудобството

Благоевград се събуди под красиво бяло снежно одеяло тази сутрин. В ранното утро бе красиво, след това настана суматоха – затрупаните от снега коли трябваше да бъдат почистени, да се размразяват ключалките на автомобилите, да се проправят партини, да се почистят улиците, които не бяха предварително обработени със сол и луга. Загърнати в своите..

публикувано на 27.01.21 в 09:35