Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ваксината срещу COVID-19 ще защити нас и близките ни

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград-БНР, гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия София коментира най-често срещаните въпроси на слушатели, свързани с ваксините срещу COVID-19.

„Това, което знаем от научните публикации и съответните проучвания е, че както всяка друга ваксина нежеланите реакции се разделят на две големи групи – локални и системи. Към локалните  са тези, свързани с мястото на приложението на ваксината.  С най-голяма честотата е болката от инжекцията, леко подуване, зачервяване на мястото на апликацията. Системните реакции са свързани с грипоподобни симптоми – умора, главоболие, мускулни болки. Малък е процентът на повишена температура и треска, увеличени лимфни възли под мишницата, където е поставена ваксината.  

Важно е да се знае, че това са  нормални реакции, характерни при поставянето на всяка друга ваксинация и се проявяват най-често в първите дни на ваксинирането. Любопитно е, че от съобщенията, които получаваме, страничните реакции са по-силно изразени при младите хора, при възрастните тежестта и интензитета не е толко силно проявен“ . Тя припомни, че  алергичните реакции не могат да бъдат предвидени, особено, когато става въпрос за нов лекарствен препарат, с който се срещаме за първи път, но това не би трябвало да предизвиква страх. Най-често това се наблюдава при хора, които имат подлежаща история и повишена чувствителност.

Доколко е възможно хора да се разболеят и след поставяне на ваксина, възможен ли е такъв остатъчен риск? „Важно е гражданите да знаят, че сама по себе си ваксината няма как да ни разболее. Тя стимулира нашата имунна система да се бори при срещата с този патоген. Проучванията изследват ефикасността на ваксината и се представят съобщенията за процентите за ефективност. Те  са около 95, което е много добър процент, както при повечето ваксини за превенция на респираторни инфекции. Т.е. създава се достатъчно добра защита, която да ни предпази. Трябва обаче да знаем и още нещо, което е основен принцип при ваксинопрофилактиката: поставянето на самата инжекция е свързано с определен период от време, през който имунната ни система трябва да „заработи“. Този критичен период най-често е след първата доза, в който нашата имунна система работи, но не е напълно готова с пълната си защита. Тогава в този кратък период е възможно човек да се разболее, но това е теоретична възможност, практически не вярвам. Затова е важно преди ваксинацията да се спазват противоепидемичните мерки, както и през целия цикъл от 3 седмици, докато се постави втората ваксина. Затова първо се извършва преглед, за да разберем дали има прояви на болест.“

Д-р Баймакова коментира и колебанията на гражданите коя ваксина да предпочетат. „Няма такова правило. Всички ваксини преминават през отделните етапи, одобрение и влизат в употреба. Основната ни цел е да осъществим ваксинопрофилактиката, за да защитим себе си и близките ни, мислейки за цялото ни общество и живота, който искаме да върнем. Не трябва да има страхове в тази посока. Да се обърнем към общопрактикуващите лекари и да тръгнем с доверие, за това, което ни предстои и да следваме препоръките.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още

Георги Раковски – от въображение към реалност

В разговор, прозвучал в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора", доц. Стефан Дечев припомни основни маркери в пътя на Г. С. Раковски както към кристализирането на личностната му идентичност, така и на процеса на неговия принос в създаването на разказа за националната идентичност на българите. Предлагаме ви да чуете..

публикувано на 18.04.21 в 20:52

Мартина Табакова и Лора Паносян представят „Сон ми дойде“ – оригинална колаборация за арфа и глас

Мартина Табакова и Лора Паносян представят родопската песен „Сон ми дойде“ в нов, нестандартен аранжимент за арфа и глас. Комбинацията от класическа арфа, поп звучене, както и модерният мастеринг ѝ придават нов и съвременен облик. Клипът към песента е заснет на Крушунските водопади, пещера "Божиите очи", Черно море. "Сон ми дойде" е третият..

обновено на 18.04.21 в 15:14

"Дигитален фестивал на ранното детско развитие" на 15 и 16 май

Центърът за образователни проучвания „ Девелопия “ организира „Дигитален фестивал на ранното детско развитие“, който ще се проведе на  15 и 16 май. „Идеята за фестивала се породи от желанието ни да помогнем на повече родители да достигнат до различни специалисти, организации, продукти и услуги, които биха им били полезни в отглеждането на..

обновено на 18.04.21 в 15:13

Камерна опера Благоевград с премиера на „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези

  Камерна опера Благоевград ви кани на 22 и 23 април от 19 часа на премиерата на новото си заглавие – едноактната комична опера „Слугинята господарка” от Джовани Батиста Перголези, композирана по либретото на Дженаро Федерико.   ... Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарка на къщата...

публикувано на 18.04.21 в 14:55

Ученици представят Благоевград във виртуална разходка

Деветокласничката Десислава Тасева, единайсетокласничката Венета Саляхетдинова и дванаейсетокласникът Димитър Борумов, заедно с преподавателката по английски език Таня Бикова и техни съученици от благоевградската ПМГ “Акад. С. П. Корольов", създадоха проект „Виртуална разходка в Благоевград“. Проектът е реализиран на български, английски и руски..

обновено на 18.04.21 в 14:00

ФК „Кюстендил“ разплака „Вихрен“ в Сандански

    В дербито  от 27-я кръг на Югозападната  футболна лига  лидерът „Вихрен“ загуби с 0:1 от ФК „Кюстендил“- четвърти във временното класиране.Двата отбора направиха луд мач с по две греди за всеки ,но  кюстендилци с доза късмет и повече хладнокръвие  взеха трите  точки,както  направиха и като домакини есенния полусезон.   Голът за ФК..

публикувано на 18.04.21 в 12:55

Радостина Славкова: Гражданската активност има силата да накара правителствата да инвестират в проекти, добри за хората, околната среда и климата

„ Уверени сме, че гражданската активност има силата да накара правителствата да инвестират в проекти, добри за хората, околната среда и климата “, коментира за Радио Благоевград Радостина Славкова от екологичното сдружение “За Земята“. Тя призова слушателите да се включат в кампанията „EU Cash Awards“ (Награди за европейско финансиране), инициирана..

публикувано на 18.04.21 в 10:29