Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: Ваксината срещу COVID-19 ще защити нас и близките ни

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

В месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на Радио Благоевград-БНР, гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия София коментира най-често срещаните въпроси на слушатели, свързани с ваксините срещу COVID-19.

„Това, което знаем от научните публикации и съответните проучвания е, че както всяка друга ваксина нежеланите реакции се разделят на две големи групи – локални и системи. Към локалните  са тези, свързани с мястото на приложението на ваксината.  С най-голяма честотата е болката от инжекцията, леко подуване, зачервяване на мястото на апликацията. Системните реакции са свързани с грипоподобни симптоми – умора, главоболие, мускулни болки. Малък е процентът на повишена температура и треска, увеличени лимфни възли под мишницата, където е поставена ваксината.  

Важно е да се знае, че това са  нормални реакции, характерни при поставянето на всяка друга ваксинация и се проявяват най-често в първите дни на ваксинирането. Любопитно е, че от съобщенията, които получаваме, страничните реакции са по-силно изразени при младите хора, при възрастните тежестта и интензитета не е толко силно проявен“ . Тя припомни, че  алергичните реакции не могат да бъдат предвидени, особено, когато става въпрос за нов лекарствен препарат, с който се срещаме за първи път, но това не би трябвало да предизвиква страх. Най-често това се наблюдава при хора, които имат подлежаща история и повишена чувствителност.

Доколко е възможно хора да се разболеят и след поставяне на ваксина, възможен ли е такъв остатъчен риск? „Важно е гражданите да знаят, че сама по себе си ваксината няма как да ни разболее. Тя стимулира нашата имунна система да се бори при срещата с този патоген. Проучванията изследват ефикасността на ваксината и се представят съобщенията за процентите за ефективност. Те  са около 95, което е много добър процент, както при повечето ваксини за превенция на респираторни инфекции. Т.е. създава се достатъчно добра защита, която да ни предпази. Трябва обаче да знаем и още нещо, което е основен принцип при ваксинопрофилактиката: поставянето на самата инжекция е свързано с определен период от време, през който имунната ни система трябва да „заработи“. Този критичен период най-често е след първата доза, в който нашата имунна система работи, но не е напълно готова с пълната си защита. Тогава в този кратък период е възможно човек да се разболее, но това е теоретична възможност, практически не вярвам. Затова е важно преди ваксинацията да се спазват противоепидемичните мерки, както и през целия цикъл от 3 седмици, докато се постави втората ваксина. Затова първо се извършва преглед, за да разберем дали има прояви на болест.“

Д-р Баймакова коментира и колебанията на гражданите коя ваксина да предпочетат. „Няма такова правило. Всички ваксини преминават през отделните етапи, одобрение и влизат в употреба. Основната ни цел е да осъществим ваксинопрофилактиката, за да защитим себе си и близките ни, мислейки за цялото ни общество и живота, който искаме да върнем. Не трябва да има страхове в тази посока. Да се обърнем към общопрактикуващите лекари и да тръгнем с доверие, за това, което ни предстои и да следваме препоръките.

Чуйте в звуковия файл разговора на Лалка Радкова с гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:


Вижте още
 IVE ft. Chaz

IVE, Chaz и новият им сингъл „Без теб“ стоплят януарските дни

„ Без Теб“ е най-новият сингъл на поп изпълнителката  IVE , която отново прави колаборация с набиращия популярност в българския музикален ефир композитор и изпълнител Любомир Боянов - Chaz. Парчето звучи като приятно продължение на предишнияим съвместен хит на IVE и Chaz “Твоя“  и с лекота можем да доловим личния им почерк – лекото и модерно..

обновено на 24.01.21 в 14:38

Евгения Ташева: Депозитът върху всяка бутилка е ефективно решение за намаляване на замърсяването на природната среда

„Депозитът върху всяка бутилка е ефективно решение за намаляване на замърсяването на природната и градската среда. Депозитната система е ясна и лесна за използване“ каза за Радио Благоевград Евгения Ташева от екологичното сдружения „За Земята“ и подчерта, че обхватът на депозитните системи в света нараства – такива действат в над 40 региона..

публикувано на 24.01.21 в 12:54
Татяна Харизанова

Тишината, абсолютното безвремие и нежността в натюрмортите от една изложба на Татяна Харизанова

    Една много специална изложба с името „Чиста линия” на Татяна Харизанова беше представена във вторник в галерия „Средец” на Министерството на културата с вернисаж от 16 до 18.30 часа. Тя създаде предварително вълнение и очакване - не само защото е първа изява за 2021 за авторката и за пространството, в което излага, но и за това, че обръща..

публикувано на 23.01.21 в 18:36

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54