Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Обзор на 2020 година – работата на европейските институции през изминалата година

Изпратихме една година на предизвикателства, които до голяма степен промениха дневния ред на европейските институции. Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на ЕП в България очертава основните посоки в работата на ЕП и ЕК през 2020 година. Един от аспектите логично бе свързан с борбата с коронавируса. Хронологията на мерките на ЕС е следната: подкрепа за общественото здравеопазване и осигуряване на медицинско оборудване; подкрепа за научните изследвания и иновациите за ефикасно лечение и ваксини; подкрепа за финансовия сектор и предприятията; подкрепа за доходите на домакинствата и работните места по време на кризата; ограничаване на пътуванията и осигуряване на доставките на критично важни стоки. Бяха предприети конкретни стъпки за съвземането на Европа от тежкия икономически шок. 

Парламентът прие и дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 година. В полза на гражданите на ЕС, евродепутатите договориха големи допълнителни средства за водещи програми на ЕС за здравеопазването, Хоризонт , Еразъм+ и др. Договорена бе правнообвързваща пътна карта за въвеждане на нови източници на приходи на ЕС. Беше засилена и ролята на Парламента при контрола на финансирането за възстановяване. Бе одобрен също и механизъм за условност, свързан с върховенството на закона в законодателство с обвъзващ характер.

Брекзит – бе другата голяма тема на фокус.

„Много важни въпроси ще бъдат обсъждани и решавани в европейските институции и през 2021 година. Предстои ни интересна година. В момента започваме вече да говорим за конкретното приемане на законодателство по различните приоритети, които ЕК очерта – дигитална Европа, зелената сделка – много важни теми, които ще имат голямо отражение и в България“ - обобщи Теодор Стойчев.

Репортажа на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още
Димитър Борумов и Мартин Станоев

Детски парламент – Благоевград на 20 години и с ново име

Преди броени дни Детски парламент – Благоевград отпразнува своя 20-ти Рожден ден. Младежката организация се сдоби с ново име - Общински младежки парламент, официално името ще влезе в сила след гласуването му от благоевградските общински съветници. Детски парламент има и нов председател – Мартин Станоев, който е познат на слушателите на Радио..

публикувано на 20.06.21 в 15:20
Жана Гошева

Жана Гошева и „Слово за любов“

Тези дни в много български училища зрелостниците получиха своите дипломи. Имаше и вълнение, и радост, и сълзи.  При раздяла-винаги е така. В звуковия файл може чуете как това се случи в Езиковата гимназия “Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград. От името  на випуск 2021-ва към учителите се обърна завършилата с отличие 12-ти „д“ клас с изучаване на..

обновено на 20.06.21 в 12:55
Сборник

Проф. Михаил Неделчев за сборника "Български народни песни" на братя Миладинови и значението му за българската литература

В Благоевград се състоя "кръгла маса" , посветена на 160-ата годишнина от първото издание на сборника " Български народни песни " на братята Димитър и Константин Миладинови, организирана от Македонския научен институт, Регионалния исторически музей и Българското сдружение на родовете от Македония. Сред участниците в научния форум бе и проф. Михаил..

публикувано на 20.06.21 в 12:36

Златина Димитрова и нейната "малка книга на паметта"

Днес започва поредното, пролетното, издание на фестивала София ГлосиФест , който е продължение и развитие на основания през 2007 г. в Благоевград Национален литературен фестивал "Глоси". Сред първите събития в него е предпремиерата на книгата на Златина Димитрова "Гробище за слонове (малка книга на паметта)". Предлагаме ви разговор със Златина Димитрова..

публикувано на 20.06.21 в 12:23

Светослав Стойков: На дневен ред са ефективните решения за битово отопление и сградно обновяване

„Темата за преминаването към ефективни решения за битово отопление е изключително важна. Идеята е да постигнем трансформация в целия отоплителен сектор - както в индивидуалните домакинства, така да вървим и към зелена трансформация на топлофикационните дружества. За да постигнем декарбонизация на сектора и намаляване на отпечатъка върху..

публикувано на 20.06.21 в 12:20

Елица Баракова: България направи впечатляващ скок и вече е на 45 място по щедрост в света през 2020 година

„Категорично имаме повод за радост. 45-то място отразява това, което се случи миналата година. В България имаше голяма вълна на солидарност, огромни парични дарения, доброволчество“, коментира за Радио Благоевград Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „BCause“. Тя поясни, че страната ни е направила впечатляващ скок в Световния..

публикувано на 20.06.21 в 12:16

Николай Николов-Чезето: „Не надграждам, започвам от основите!“

  Победителите  не ги съдят. Но, както са казали древните римляни, тежко на победените! Финиширалият втори в крайното класиране на Югозападната  футболна лига ФК „Кюстендил“е в тежък период-напускат го много от най-силните единици, остават амбициите на клубното ръководство за следващия сезон, гради се нов отбор. За всичко това-сърцатият старши..

публикувано на 19.06.21 в 18:05