Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вътрешно и Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград остават COVID

Снимка: БТА

Намалява броят на болните с коронавирус във Вътрешното отделение на благоевградската болница. Отделението ще продължава да функционира като КОВИД отделение. Към днешна дата пациентите с коронавирус са 11, уточни завеждащият д-р Румен Кондев.

Инфекциозно и Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград остават основните отделения, в които ще се лекуват болните с усложнения от COVID-19. В останалите отделения, които бяха превърнати по необходимост в ковидни, приемът на нови пациенти с коронавирус се преустановява, като те ще се върнат към предишната си медицинска практика.

В отделенията, в които все още има хоспитализирани пациенти с COVID-19, ще се изчака с ретрансформацията, докато бъдат излекувани и изписани.

Относно трансформацията на Вътрешното отделение д-р Кондев уточни:

„По-продължително време ще функционира Вътрешно отделение на болницата, като COVID, защото трябва да имаме готовност, ако се увеличи броят на болните, да имаме готовност да ги приемаме. Това ще зависи от общата заболеваемост“, коментира д-р Кондев.

Предстои от другата седмица в останалите отделенията да няма болни с коронавирус, но ще се има готовност приемът на болни с коронавирус да бъде подновен, при евентуална нова вълна.

17 са случаите с коронавирус за изминалото денонощие в Благоевград, а за страната са 535, показват данните на Единния информационен портал.

Чуйте в звуковия файл репортажа на София Златанова:
Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45