Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В търсене на най-ароматното съкровище

Преподавателят в ЮЗУ Владимир Караджов издаде географския роман "Океанска приказка"

Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас? Любопитната история на ванилията се проследява в поредния роман на преподавателя в Югозападния университет, гл.ас.д-р Владимир Караджов. Това е географски роман, в който достоверната научна фактология се преплита с фантазията на автора. 

Творбата е плод на двегодишна изследователска и писателска работа и само за седмица успя да се нареди сред най-продаваните книги в класация на верига книжарници. „Радвам се, че екипът, който работи над книгата е изцяло благоевградски“ – с гордост споделя Владимир Караджов. 

Авторът д-р Владимир Караджов работи над книгата с колегите си доц. д-р Лидия Сакелариева – научен консултант и проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски – редактор.

Романът на д-р Караджов проследява историята на откриването, разпространяването и важността на ванилията, като художествената нишка е динамична и увлекателна, базирана на множество историческа и ботаническа фактология. Повече от 100 обяснителни бележки има под черта.

"Океанска приказка" е обогатена и с философия за живота, извлечена от древни източници. Книгата е богата и на илюстрации, дело на Биляна Караджова.

По думите на автора, "Океанска приказка" е първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите.

Гл.ас. д-р Владимир Караджов е преподавател в катедра "География, екология и опазване на околната среда" към Природо-математическия факултет на Югозападния университет. Той е автор и на "Етиопска приказка", която излезе през 2017 г. и е най-превежданата българска книга за 2018 г. И като преподавател по екологични дисциплини, за д-р Кадаржов е важно, че нито едно дърво не е отсечено за направата на "Океанска приказка" и "Етиопска приказка", те са отпечатани на рециклирана хартия. Тя е по-скъпа, а в случая и по-дебела от обикновената бяла офсетова. Наподобява хартия от стари свитъци и карти на тайнствени съкровища. "Важното е във всяко наше действие и мисъл да влагаме личните си убеждения." – казва д-р Караджов.

Гл.ас.д-р Владимир Караджов в интервю на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – >


Галерия

Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45