Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За личните лекари и за пациентите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двайсет години отминаха, откакто и в България навлязоха понятията  „обща медицина и общопрактикуващ лекар“. С началото на здравната реформа от началото на 21-ви век, у нас се обособи т.нар. джи-пи или личния лекар.

Те започнаха да отговарят за своя пациентска листа, а пред пациентите се въведе възможността да направят своя личен избор.  Наложи се принципът, ако не е сме доволни от настоящия, да го сменим. И това постави основите на конкуренцията.

В условията на пандемична криза се опитахме да разберем, доколко се промени нашето отношение към работата на общопрактикуващия лекар и какво би ни провокирало да го сменим.

За качествата на българските лекари се е говорило много и многообразно. Безусловен факт е, че по-големият процент от медицинските ни кадри са изключително конкурентноспособни на световния пазар на труда. Разбира се, както във всеки един процес, и тук има двуполюсни мнения относно работата и нагласите на лекарите при отделни здравни проблеми. Но, не може да се отрече, че когато изпаднем в нужда, всеки един от нас търси най-напред съдействието на своето джи-пи. Такова е и мнението на запитаните благоевградчани.

През периода на пандемична криза, непозната за света, основната нагласа към съветите на нашите лекари се основава на доверието. И това е най-важната част от взаимното ни уважение, казват запитаните.

Възможностите, които ни се предлагат, да сменяме личните си лекари, ако не сме напълно доволни от тях, определя и нашата пациентска оценка за дейността им, е мнението на някои благоевградчани.Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45