Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Със зимния Атанасовден изпращаме зимата

На 18 януари Православната църква чества Свети Атанасий Александрийски. Той е първият наречен "Велики" измежду светите отци на Църквата. Изпъква със своята образованост, твърда вяра и благочестие.

18 януари е датата на последното  завръщане на Атанасий като православен епископ на Александрия след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския си пост. Светецът се чества също и на 2 май – деня на неговата смърт. 18 януари е известен като Зимен Атанасий – Атанасовден.

Според народните вярвания свети Атанасий господства над зимните студове, ледове и снегове. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Празникът е известен още и като "Среди зима". След Атанасовден денят започва да пораства с по „едно просено зърно“ и лятото се приближава.

Твърди се, че мъжете, които носят името Атанас са благи и добродушни, имат мек характер. Името означава безсмъртен, никога не губещ своята доброта.

Честит имен ден на всички с именици!

Репортаж от благоевградския храм "Въведение Богородично" можете да чуете в звуковия файл – > 

 


Галерия

Вижте още
Илко Стоянов

До две-три години България може да има качествени политици от ново поколение

Младите хора, които се върнаха със своята експертиза и самочувствие, могат да променят нещата. В това е убеден водачът на кандидат-депутатската листа и областен лидер на партия „Има такъв народ", адв. Илко Стоянов.   Според него политическият проект на Слави Трифонов не е ориентиран към изборите на 4 април, а към промяна на управлението в..

публикувано на 02.03.21 в 16:37
Д-р Огнян Митев

Отново отварят още едно ковид отделение в МБАЛ – Благоевград

„Забелязва се плавното покачване не само на заразените с COVID-19, но и на хоспитализираните в болничните заведения. Благоевградската болница поема по-тежките случаи от Разлог и Банско. Двете отделения – инфекциозно и вътрешно, са почти запълнени. От вчера отделение „Уши, нос, гърло“ отново е в готовност да приема болни. Персоналът на..

публикувано на 02.03.21 в 16:00

Общинските бюджети за 2021 година са съобразени с пандемията от COVID-19

Пандемията е причина общините да бъдат натоварени с изпълнението на допълнителни задачи. Това влияе върху финансирането на най-важните дейности.  До края на миналия месец общинските съвети приеха общинските бюджети за тази година. Всички общини получиха повече средства за изпълнението на задачите в образованието и здравеопазването. Заради..

публикувано на 02.03.21 в 15:35
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Скок на инфектираните с COVID-19 в Пиринско, увеличават се и хоспитализациите

„123 са новоинфектираните с COVID-19 в Пиринско  за последното денонощие. Най-много случаи има в Благоевград – 36, Банско – 6,  Гоце Делчев – 8,  Петрич – 4, Разлог – 8, Сандански – 6. Има единични случаи в много населени места. Прави впечатление, че дори и в малките села има по 1-2 случая, което говори, че COVID-19  е навсякъде. Това е третата..

публикувано на 02.03.21 в 14:29

Рестартирай Европа: Пандемия и демократични стандарти, България – Европейски съюз

Според изследване на Института „Ви-Дем“ /V-Dem/ към Гьотеборгския университет в Швеция в 48 от държавите в света (включително България) има висок риск от нарушаване на демократичните стандарти заради въведените мерки в борбата с COVID-19. Последното изследване на “Фрийдъм Хаус“ /Feedom House/ доказва отстъпването от демократичните принципи в..

публикувано на 02.03.21 в 12:41

На 7 и 8 март: Вземи цвете, помогни на двойка с репродуктивни проблеми

Ежегодната кампания на Ротаракт клубовете в страната и Фондация „Искам бебе“ „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ тази година се разраства. 12 са градовете, които се включват в инициативата, а в района на Югозапада цвете-надежда ще могат да си вземат на 7 и 8 март жителите и гостите на Благоевград, Банско, Разлог и Дупница.  "Основната..

публикувано на 02.03.21 в 12:18

Конкурс за ученици, лишени от родителски грижи

В ход е приемът  на документи  за стипендиантската програма „Постигам по-висок успех“ на фондация "Благотворител" за ученици от 8 до 12 клас, лишени от родителски грижи.  "По-конкретно в конкурса могат да участват деца, които се отглеждат в институции, а не в приемни семейства. Важният критерий за нас е да имат успех минимум 5.00. Извън..

публикувано на 02.03.21 в 11:55