Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1200 са регистрираните студенти в ЮЗУ в "Студентски практики", записванията продължават

1200 са регистрираните студенти в Югозападния университет "Неофит Рилски" по европейския проект "Студентски практики" - Фаза 2, а само 200 са студентите, които са в процес на подготовка на практиката към днешна дата. Това каза в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Блага Джорова - функционален експерт в ЮЗУ "Неофит Рилски". Над 33 000 са регистрираните студенти в цялата страна. По думите й най-активни са студентите от професионално направление "Право", следвани от направление "Педагогика". Повишен интерес отчитат от студентите от факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт", а 60 студенти вече са приключили своето практическо обучение. 

"Студентите по проекта във Фаза 2 са по-малко заради COVID-19 и мерките. Информацията за проекта е публична, достатъчна и достъпна в интернет. Проектът е разработен изцяло в интерес на студентите. Могат да се включат всички действащи студенти - бакалаври и магистри, редовно и задочно обучение. Докторантите не могат да участват в този вид практика. Всеки студент може да бъде включен само един път в рамките на своето обучение за придобиване на всяка една от образователно-квалификационните степени по съответната специалност. Практическото обучение задължително трябва да съответства на изучаваната от тях специалност или професионално направление. Основните документи, които са необходими, са договор, който се генерира от платформата и декларация", каза още доц. д-р Блага Джорова. По думите й процедурата по кандидатстване не е тежка. "Оставили сме координати тук и сме на разположение за въпроси и консултации", допълни тя.

Студентите се регистрират на адрес https://praktiki.mon.bg/registration/students и попълват профила си в изградения в информационната система модул. Те самостоятелно кандидатстват за избрани от тях позиции, съответстващи на професионалното направление, в което се обучават. След одобрение от обучаващата организация, отново чрез информационната система, студентът потвърждава участието си в практическо обучение само за една позиция. 

Всеки студент, който е одобрен, сключва договор със съответната фирма, получава задължителна застраховка "Злополука", има назначен ментор от работодателя и академичен наставник от университета и трябва да проведе 240 астрономичски часа практика в реална производствена среда. При успешно завършване получава стипендия от 600 лв. и сертификат за преминат стаж.

Общо 2200 са регистрираните обучаващи организации в цялата страна. Стотици са студентите, които са получили предложения за работа при работодателя, при когото са стажували. Това сочи справката на Кариерния център в Югозападния университет "Неофит Рилски" за Фаза 1 на проекта.

Цялото интервю на Елеонора Тахова с доц. д-р Блага Джорова чуйте в звуковия файл...

Вижте още

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24

Изпълнителят Моисей: Искаме да презаредим любовта към българската традиция

"Росни ми" е новата песен на братята Моисей и Даниил Стойчеви. Това е първото им музикално произведение за 2021г., и второто от проекта "Презареждане", който е подпомогнат от Национален Фонд Култура, България. “Проектът се състои от 5 творби, които са не само визуални, но и музикални. С видеоклипове ще ги представим. „Росни ми“ е..

публикувано на 25.02.21 в 10:49

На пазара в сряда

Лекото разхлабване на рестриктивните мерки и предстоящия очакван рестарт на работата за ресторантите и кафенета, дава отражение и на търговията на фермерските пазари и тържища в региона. Оживено бе присъствието на клиенти и на благоевградския кооперативен пазар, макар че според търговците и селскотстопанските производители, засилване на..

публикувано на 24.02.21 в 14:10