Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подаваме в НАП данъчни декларации за доходите си през 2020

            „Физическите лица, които подават годишната си данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева, ако едновременно отговарят на следните условия: подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 март; данъкът за довнасяне по годишната данъчна декларация е внесен в срок до 31 март; към момента на подаване на декларацията нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения“ – съобщи за Радио Благоевград Валентина Христова, началник отдел „Услуги за клиенти“, офис на НАП Благоевград.

  В началото на месец март в портала за електронни услуги на приходната агенция ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане доходите на физически лица с данните за получените през 2020 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделските производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и удържаните данъци и осигуровки. Тази услуга на НАП обаче може да се ползва само от тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

  „Какви и колко документи ще се приложат към данъчната декларация зависи от това какви доходи се декларират с нея“ – уточни Христова и конкретизира - „когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за деца – прилага декларация за ползване на данъчно облекчение за деца или декларация за ползване на данъчно облекчение за деца с увреждания; когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за дарения, направени през съответната данъчна година – прилага копие на документ, удостоверяващ, че дареното лице е от изброените в закона, за които може да се ползва данъчното облекчение за дарения, и копие на документ, удостоверяващ че предметът на дарението е получен; когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за млади семейства – прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище; когато лицето е внасяло задължителни осигурителни вноски в чужбина – прилагат се доказателства за размера на внесените в чужбина задължителни осигурителни вноски.“

  Крайният срок за подаване на декларации за обявяване на доходите от физическите лица е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден.

  Срокът за подаване на данъчни декларации от лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски производители, избрали реда за облагане като еднолични търговци тази година е от 1 март до 30 юни. Това е и срокът, в който фирмите – юридически лица, трябва да декларират корпоративния данък и данъкът върху приходите на бюджетните предприятия. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Валентина Христова в интервю на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – > 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31