Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подаваме в НАП данъчни декларации за доходите си през 2020

            „Физическите лица, които подават годишната си данъчна декларация по електронен път, могат да ползват 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева, ако едновременно отговарят на следните условия: подали са годишна данъчна декларация по електронен път в срок до 31 март; данъкът за довнасяне по годишната данъчна декларация е внесен в срок до 31 март; към момента на подаване на декларацията нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения“ – съобщи за Радио Благоевград Валентина Христова, началник отдел „Услуги за клиенти“, офис на НАП Благоевград.

  В началото на месец март в портала за електронни услуги на приходната агенция ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане доходите на физически лица с данните за получените през 2020 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделските производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и удържаните данъци и осигуровки. Тази услуга на НАП обаче може да се ползва само от тези, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

  „Какви и колко документи ще се приложат към данъчната декларация зависи от това какви доходи се декларират с нея“ – уточни Христова и конкретизира - „когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за деца – прилага декларация за ползване на данъчно облекчение за деца или декларация за ползване на данъчно облекчение за деца с увреждания; когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за дарения, направени през съответната данъчна година – прилага копие на документ, удостоверяващ, че дареното лице е от изброените в закона, за които може да се ползва данъчното облекчение за дарения, и копие на документ, удостоверяващ че предметът на дарението е получен; когато лицето има право да ползва данъчното облекчение за млади семейства – прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище; когато лицето е внасяло задължителни осигурителни вноски в чужбина – прилагат се доказателства за размера на внесените в чужбина задължителни осигурителни вноски.“

  Крайният срок за подаване на декларации за обявяване на доходите от физическите лица е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден.

  Срокът за подаване на данъчни декларации от лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски производители, избрали реда за облагане като еднолични търговци тази година е от 1 март до 30 юни. Това е и срокът, в който фирмите – юридически лица, трябва да декларират корпоративния данък и данъкът върху приходите на бюджетните предприятия. Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни.

Валентина Христова в интервю на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – > Вижте още

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03