Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ал. Симидчиев: Изборът на ваксина трябва да стане максимално бързо

3
д-р Александър Симидчиев

В здравния час на Радио Благоевград пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира ваксините срещу Covid-19.„След поставянето на втората доза ваксина нямам странични реакции. Очаквам след седмица, защото това, което съм видял от клиничните проучвания – ако има общи реакции, свързани с леко неразположение и покачване на температурата, те са в рамките на първата седмица след ваксинирането“. Според него антителата се появяват и стават защитни до ниво 95%, след  втората седмица от ваксинирането.  До момента няма и научен отговор за периода на защита от ваксинацията, поради факта, че ваксинираните се проследяват в рамките на 6-8 месеца. Но факт е, че нивата на антитела са високи и продължават да бъдат високи при ваксинираните.

„Ако мислим за коронавирусна инфекция – защото ние не се срещаме за първи път с коронавируси – те са част от стандартните вируси на настинката, там имунитетът продължава от 12 до 24 месеца след преболедуване. Не вярвам ваксините да се нещо по-различно, така, че ако ще имаме ефект, той ще бъде  между 12 и 24 месеца продължителност, въпреки, че този вирус е по-различен“.

Пулмологът коментира и колебанията и притесненията на гражданите коя от ваксините да изберат поради факта, че ваксината е сложен лекарствен продукт, който се поставя на здрави хора.

„Всяка една от ваксините, които са преминали през регулаторно разрешение в Европейския съюз и САЩ и имат всички изисквания да бъдат разрешени – т.е. да имат ефикасност, безопасност и качество, което им позволява те да бъдат регистрирани за употреба при хора. Има доста критерии, по които тези продукти се различават. Но за мен много по-важно от това коя ваксина да изберем, е изборът да стане максимално бързо. Ако трябва да избера за себе си – бих се ваксинирал с която и да е ваксина, стига това да е максимално рано, защото рисковете, на които сме поставени от естественото боледуване – измененията, които остават в белия дроб, смъртността – тези рискове са далеч по-високи, отколкото евентуални рискове от ваксинация. По-важно е да изградим този защитен вал на т.нар. колективен имунитет, което става с по-мащабно ваксиниране. Затова бих се ваксинирал с тази ваксина, която е налична“.

Доколко са оправдани страховете от ваксини  на  гражданите, които имат хронични алергии и кожни заболявания?

„Първите три ваксини, които влязоха в страната ни реално са с много нисък потенциал за предизвикване на алергични реакции. Единственото нещо, което там предизвиква реакция се нарича полиетиленгликол, и се съдържа в много медикаменти. Но така или иначе то е много рядко, за да предизвика тежки алергични реакции. Единствено хората, които имат т.нар. анафилаксия, което е много тежка алергична реакция в миналото, единствено те са хора под риск. И затова в Англия и САЩ, където е имало няколко изолирани такива случаи -  хората, които са правили ваксина, са носели със себе си т.нар. EpiPen – адреналин – автоинжектор. Това са хора, които са имали много тежки реакции в миналото, знаят това – тези хора трябва да бъдат по-внимателни и да бъдат под медицински надзор. Както и всички, които се ваксинират. Всеки, пожелал да се ваксинира – 10-15 мин. трябва да бъде под медицински надзор“.

По думите на д-р Симидчиев граждани, които са направили противогрипна ваксина, трябва да изчакат поне месец до поставянето на ваксината срещу  Covid-19. 

„Няма достатъчно проучвания в дългосрочен план, но на практика нерядко заедно с ваксина против грип, сме си поставяли и други ваксини, когато пътуваме зад граница и посещаваме страни, които имат ваксинопредотвратими заболявания. Към момента няма публикувани данни за грипната ваксина в комбинация с ваксината срещу Covid-19, но не очакваме значими взаимодействия, тъй като механизмите на действие и при двете са достатъчно добре изяснени“.

Защо хора, които са преминали през коронавируса, отново се разболяват след месец-два със същата симптоматика, а при изследване имат наличие на антитела? 

„Единият вариант е този човек да се е заразил с различен щам от същия вирус. Другата хипотеза е, че този вирус конкретно има няколко белтъка, които го крият от имунната система, и могат да го превърнат, подобно на херпесните вируси, в една инфекция, която не се изличава съвсем от организма и може да се реактивира отново и отново. Трудно е да се каже каква е конкретиката, защото нямаме изследвания при този човек, който има отново симптоми, но има няколко възможности при такива пациенти. Първо, това да е т.нар. лонг ковид, или продължаващо боледуване с голяма продължителност – няколко месеца напред. Другото е реактивиране на вирус, който е стихнал за известен период, но след това се реактивира отново. Третата възможност е това да е повторно заразяване с вирус, към който имунитетът не е достатъчно добре изграден. Може да бъде различен щам с достатъчно съществени мутации в себе си“.

По отношение използването на оксиметър в домашни условия специалистът заяви, че използването на оксиметрия при лечение у дома е задължително.

„Винаги изисквам пациентите да имат такъв оксиметър, ако поема ангажимент да ги наблюдавам в домашни условия, защото това е начин пациентът да може сам да контролира какво  се случва с кислорода, който белия дроб абсорбира от околната среда и минава в кръвта. За да е адекватно измерването, трябва да измерваме най-високата стойност, която можем да получим от 8 от пръстите, без палците. Измерването се прави на всеки един от тези пръсти и да измерваме най-високата стойност, която се получава и приемаме, че това е отправната точка. Причината за това е, че белия дроб изкарва най-високата сатурация, а разпределението на кръвта, което зависи от сърцето и кръвоносните съдове, определя доколко тази кръв ще стигне до един или друг пръст, или до едната или другата ръка. Ако стойността падне под 95, това е основание да се потърси лекарска помощ, а под 90 – да търсят и болнична помощ.“

Хората, преболедували Covid-19 имат постинфекциозен имунитет, т.е. тяхната ваксинация може да се отложи  за тогава, когато останат допълнителни дози от хора, които имат реална нужда, без да са боледували.

Чуйте в звуковия файл разговора с д-р Александър Симидчиев:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54