Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Павлина Герина: Раждането на новия живот в ръцете на акушерката е магия!

21 януари – Ден на родилната помощ

Павлина Герина

„Емоцията на този ден винаги е различна и достатъчно голяма, за да трепват сърцата на всички акушерки, независимо дали са в родилна зала или в отделенията неонатология и  гинекология. Всички посрещаме празника с много радост, защото това е мисията ни – да бъдем до майките, независимо от всичко, което се случва“ – това сподели в интервю за Радио Благоевград Павлина Герина, председател на Алианса на акушерките в България по повод 21 януари – Ден на родилната помощ. По думите и раждането на новия живот в ръцете на всяка една акушерка е магия.

Достатъчно оценена ли е работата на акушерките в страната ни, нивото им на компетентност, получават ли нужното признание? „За оценката и доверието всяка една акушерка се бори всеки ден. Т.е. тя защитава качествата си, своя професионализъм, пред всяка една майка, във всяка ситуация. Според мен колегите го правят с достойнство. Доколко лекарите се доверяват на акушерките – така, както майките се доверяват на нас? Когато акушерката е професионалист, и когато знае мястото си – лекарят я уважава и се работи в екип. По отношение оценката, която ми се иска да имаме в обществото, във финансово изражение или възможност за реализация – бих казала, че акушерката е ощетена. Когато аз завърших преди 30 години имахме много повече права и възможности да практикуваме професията си, а на този етап нямаме тези възможности. Надявам се управляващите за пореден път да ни чуят, защото акушерките имат достойнства и качества, чрез които могат да поемат майчиното е детско здравеопазване и да се грижат в рамките на своите компетентности за жените.“

Съветите на Павлина Герина  към младите момичета, които ще изберат професията на акушерките е да осъзнаят отговорността, която поемат, защото немалко от тях след като завършат се отказват от професията поради тази причина. Задължително условие е любовта към хората – да имат готовност да поемат рисковете, готовност да помагат безотказно 24 часа в денонощието, което е огромен товар. Младите хора, които изучават медицина с профил „Акушерство“ трябва да следват със сърцето си пътя на акушерката.

Павлина Герина изказа благодарност на всички български акушерки, които посрещат новия живот в трудните условия, предвид пандемичната обстановка. „Дори празникът да не е свързан с емоционалната обстановка, която винаги е част от този ден, да носят този празник в душата си. Да имат сили и вяра, с които да продължат да работят и да посрещат надеждата на страната ни“

Чуйте в звуковия файл разговора с Павлина Герина:
Вижте още
Паркова зона около въжения мост в Благоевград

Парковата зона около въжения мост в Благоевград се нуждае от почистване и обновяване

Слушатели на Радио Благоевград сигнализираха за лошото състояние на парковата зона около въжения мост в посока парк „Бачиново“ – едно предпочитано място за отдих и отмора на жителите и гостите на Благоевград, което обаче, в момента е доста занемарено. Изпочупени пейки, липсващи плочки по алеите, непочистени тревни площи, занемарени чешма и..

публикувано на 04.03.21 в 15:05

„Бранимира и вишневото дърво”– книга с кауза

На 3 март официално стартира продажбата на романа „Бранимира и вишневото дърво”. Целият приход от продажбата на книгата, ще бъде дарен в подкрепа на двойка с репородуктивни проблеми. Автор на романа и създател на инициативата „За да се роди още едно българско дете” е Ивайло Митев: „Книгата „Бранимира и вишневото дърво” продължава няколкото..

публикувано на 04.03.21 в 13:58

Един американец в България: Josh was here

Джош е от Детрой, Мичигън. Страстта му е фотографията и е обиколил 25 държави. В България е за трети път: „Имате много традиции, много празници. Нося моята мартеничка днес. Имате много свежа храна. Доматите в САЩ имат вкус на пластмаса. Много ми харесват планините.” България не е популярна страна сред американците, признава Джош.  Когато..

публикувано на 04.03.21 в 13:37

Стари снимки и фотоси разказват 95-годишната история на Читалището в Сатовча

Във връзка с 95-годишнината от създаването на Читалище "Св. св. Кирил и Методий – 1926" – с. Сатовча, читалищният библиотекар Анна Начева, започна свой личен проект под надслов "Читалището – моят светилник". На личната си страница в социалната мрежа г-жа Начева вече започна да публикува лични фотоси и такива от читалищния архив, без някаква..

публикувано на 04.03.21 в 12:46

Виктор Стоянов: Националните каузи могат да ни обединят като народ и общество

За българския дух няма граници, така е било в миналото, така е и днес, и доказателство за това можем да открием в две родолюбиви инициативи, чийто автор е един млад човек, посветил се на каузата за обединението на всички българи по света. Той се казва Виктор Стоянов, мечтата му е българите по света да носят в сърцата и в умовете си българската..

публикувано на 04.03.21 в 12:43

Благоевград отбеляза Националния празник – 3 март

С камбанен звън в двора на черквата „Въведение Богородично“ – Благоевград започнаха честванията по повод 143 години от освобождението на България от османско иго. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим  и свещеници от храма отслужиха панихида за загиналите за свободата. Почит към националните герои отдадоха кметът на община..

публикувано на 03.03.21 в 14:21

143 години от Освобождението на България

Благоевград отбелязва тържествено 143 години от освобождението на България от османско робство.  В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на мястото на посрещането на руските воини с майор Орлински през 1878 г., която се намира до централния вход на стадион „Христо Ботев“.   Глава пред освободителите..

публикувано на 03.03.21 в 11:28