Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските услуги в електронна среда

Снимка: pixabay.com

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация за активно уеб развитие“ и на конкурса „Сайт на годината“.

„Важно е българските институции да са адекватни в интернет и да имат добро присъствие в уеб, конкретно, не само в социалните мрежи, където напоследък са по-активни“, обяснява Жюстин Томс. По думите ѝ хората са все повече онлайн.  Факторите са налице – от една страна светът се дигитализира, а от друга глобалната пандемия затвори ежедневието и го ограничи до стените на дома. Това ново „нормално“ още повече налага местната власт да е в услуга на гражданите в онлайн среда, т.е. общините да са  достъпни чрез по-голям набор от електронни услуги.

„Всички общини, които не предоставят електронни услуги, адекватни уеб присъствия, стават недостъпни за голяма част от хората, които поради една или друга причина не могат да отидат на място, за да извадят своите документи. В крайна сметка живеем 2021-ва година и е редно възможно повече да се облекчи работата и на администрацията като се направят електронни услугите“, изрази своята позиция Жюстин Томс. Тя даде и добрият пример с малката община Генерал Тошево, която печели голямата награда в конкурса „Сайт на 2020 година“, именно в категория Институционален сайт. А освен добрия пример, Томс посочи качествата и недостатъците  на услуги в електронна среда, които предлагат сайтовете на общините Благоевград, Кюстендил, Сандански.

И още от разговора на Агнес Манова с Жюстин Томс, съосновател на „Фондация за активно уеб развитие“ и на конкурса „Сайт на годината“:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50

Събор в подкрепа на читалището в село Мурсалево

От десетилетия летният събор в село Мурсалево, община Кочериново, е чакано събитие за жителите. Всяка година пристигат гости от близо и далеч, а и много хора, чиито корени са от населеното място се завръщат. Това разказа в ефира на Радио Благоевград   Красимира Гешева, млада и активна като председател на местното читалище..

публикувано на 02.08.24 в 15:36

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11