Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

7
Рангел Вангелов с Танцов колектив "Вангелов"

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред. 

Българските народни танци са един прекрасен начин да поддържаме своята форма не само защото с тях се движи тялото, но благодарение на положителните вибрации се движат сърцето и душата. "Емоционалният статус на човек става в пъти по-щедър" – каза в предаването "Днес" на Радио Благоевград хореографът Рангел Вангелов. Той е завършил Националното училище за танцово изкуство, София в класа на брилянтния педагог Никола Колев. Бил е танцьор-изпълнител в трупата на Нешка Робева, учил и работил в сферата на танцовото изкуство в Подмосковието, Русия и Белград, Сърбия. Ръководи танцов колектив "Вангелов", който тази година ще отпразнува своя 12-ти рожден ден,  учител-педагог е по хореография. Вече шест години е част от творческия екип на предаването "Иде нашенската музика" на БНТ 1.

Един от съветите, които Рангел Вангелов дава за всички е, че дори и у дома, можем да разместим холната масичка, да си пуснем българска народна музика и да потанцуваме. Но има едно много важно условие – човек да го иска. Съприкосновението на танц, ритъм, движение с душа, сърце, ум е само, ако човек прави всичко с желание и любов. А възпитанието в любов към народното творчество идва още с първите песнички, които учим като деца, например  "Боряно, Борянке" и стъпките на правото хоро. "А сложността на танците идват по-късно, те са генетически заложени у всеки един от нас." – казва Рангел Вангелов.

Рангел Вангелов можете да чуете в звуковия файл – > 

Галерия

Вижте още
 Ана Батева

Режисьорът Ана Батева: „Утерус“ е по-различен спектакъл от всичко, което съм правила досега

    На 18 и 19 февруари в I AM STUDIO в София се състоя премиерата на „Утерус” – постановка на родената в Скопие Ана Батева по непознатата у нас пиеса на македонския автор Деян Дуковски, която тя решава да преведе. Това е първата й сценична реализация на българска сцена, която определено заслужава да бъде осветена. Представлението е продукция на..

публикувано на 27.02.21 в 18:39

„Пирин“ надигра съседа „Септември“ с 2:0

В ИЗТЕГЛЕН МАЧ ОТ19-Я КРЪГ НА Втора футболна лига „Пирин“ (Благоевград) постигна шеста поредна победа, след като надигра  „Септември“ (Симитли) с 2:0 като домакин. И двата гола за “орлетата” паднаха след изпълнение на ъглов удари, като Спас Георгиев (45′) и Александър Дюлгеров (60′) записаха имената си сред голмайсторите. Това бе трета поредна..

публикувано на 27.02.21 в 17:26

Пътуваща във влак изложба приканва да пишем на кирилица

„Покажи, че си грамотен, пиши на кирилица“ е поредната инициатива, която организираха младите планинари от Петрич. В Деня на майчиния език, 21 февруари, децата и техните ръководители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, подредиха постерна изложба във вагона на влака по направление Петрич – Кулата. Инициативата се организира за втора поредна година,..

публикувано на 26.02.21 в 17:00

Българският туризъм и българските туристи

Безспорен факт е, че пандемичната криза се отразява негативно както на социалния ни живот, така и на икономическия. И на всички ни е ясно, че сред най-засегнатите стопански ресори е туристическият сектор. Въпреки това обаче, не може да се отрече, че във всяко недоразумение може да се открие и позитивен процес. Това важи с пълна сила и..

публикувано на 25.02.21 в 16:10

Снимат филм посветен на Русалиите

Край Петрич започнаха снимки на документален филм, посветен на русалиите. Проектът е дело на сдружение „Русалии – Петрич“. „Кузман Шапкарев казва един обичай, който във вековете е съществувал, но е бил забравен, но сега пак с нова сила се възражда. Възстановяваме тези обреди и обичаи, които са били подкрепяни от черквата. Това,..

публикувано на 25.02.21 в 13:56

Владимир Иванов: Пазарът на храни остава стабилен през февруари

В медиите през последните дни, се появиха информации, че заради по-сериозно то влошаване на времето през миналата седмица, цените на храните на едро са поскъпнали. Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, на практика, по-лошото време през миналата седмица, не се е отразило на цените на..

публикувано на 25.02.21 в 13:03

Мартеници с кауза помагат на млада жена от Благоевград

Благотворителност и традиция за пореден път си подават ръка в Благоевград, благодарение на доброволците от БМЧК в областния град.  Всеки ден, до 1 март, от 11 до 17 часа, младите хора предлагат своите ръчно изработени мартенички, създадени с естествени материали и с много старание. Благотворителният базар е разположен на централната..

обновено на 25.02.21 в 12:24