Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почти няма динамика в цените на храните

Според данни на ДКСБТ (Държавна комисия по стоковите борси и тържищата), поевтиняването на храните се ускорява по стоковите борси през в края на месец януари. В същото време, според информация на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, „глобалните цени на храните достигат шестгодишен връх през декември, 2020 и вероятно ще продължат да се повишават през настоящата година, увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, докато гладът в световен мащаб нараства“.

Каква е пазарната картина в България?

Цените на храните на едро в края на януари остават стабилни, дори има поевтиняване на някой основни хранителни продукти.

„Ако в началото на декември миналата година имаше спад и задържане в цените на храните, то в средата на същия месец имаше засилване на потреблението във връзка и с коледно-новогодишните празници. От 5 януари до момента, имаме стабилизиране и поевтиняване както при плодовете и при зеленчуците, така и при основните хранителни продукти. Като при последните, има по-скоро запазване на тенденциите, както при цялата 2020г. Само при ориза имаме увеличение с около 18 %, а при олиото с 25 %, което се дължи на лошата реколта“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Наблюдава се трайно поевтиняване на някой храни

По думите му, стабилна е цената на яйцата, трайно поевтиняване има на маслото с около 10 %, има раздвижване в цената на рибата на едро, с около 20 %. Стабилна остава цената на свинското месо – около 9 лв. на едро и по-ниска на дребно. С около 5 % поевтинява и пилешкото месо в сравнение със същия период на миналата година. При плодовете и зеленчуците също се наблюдава поевтиняване – при доматите равнищата са с около 23 % по-ниски от същия период на миналата година, а при краставиците поевтиняването е с около 10 %, въпреки сезона. Пиперът и картофите също са с по-ниски цени, в сравнение със същия период на миналата година. Тази тенденция се наблюдава и при плодовете- банани, лимони и други. Единственият плод с по-висока цена е портокалът, с около 15 %.

Какви са световните и европейски тенденции?

„По отношение информацията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, има промяна в индексите на цените, но те са около 3  до 6 %, но това касае световния мащаб. От гледна точка на Европейския съюз, в момента има едновременно свръх предлагане и свиване на търсенето, което е във връзка с пандемията. Затова се получава това задържане на храните. Пазарът на храните в момента е най-нединамичният пазар. Ако през 2014 г. средната цена на кашкавала е била 11.08 лв., то през 2021 г. е 10.64 лв.“- уточни още експертът.

Влияят ли на пазара затворените заведения?

Според Владимир Иванов, затварянето на ресторантите и другите видове заведения, заради пандемията, не оказва почти никакво влияние върху търсенето на хранителни продукти.

„Има естествено, заради неработещите обществени заведения, индивидите консумират по-малко, на практика имахме едно свито търсене, въпреки че, хората се хранят дали вкъщи, дали навън. По-скоро липсата на обществени тържества доведе до консумацията на по-малко храни, но това са количества, които от гледна точка на целия пазар, едва ли биха повлияли на тенденциите“ – допълни Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:


Вижте още

Джазменът Боби Вълчев: Когато се чувствам свободен на сцената, тогава всичко е наред

   Каним ви на музикално пътешествие с Боби Вълчев – музикант, певец, пианист, тромпетист, композитор, аранжор и всичко, което достига и намира израз в усещането за джаза, с неговата безкрайна свобода във формите, мелодиите и хармониите, включително в избора да търси и осъществава себе си в различни точки на света, с отворени сетива и без никакви..

публикувано на 08.05.21 в 19:23
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03