Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Изкуственият интелект – предизвикателства и перспективи пред Европа

Развитието и широкото внедряване на изкуствения интелект е приоритет за страните в Европейския съюз.

В края на миналата година и правителството на България одобри Концепция за развитието на изкуствения интелект до 2030 година.

Концепцията е подготвена от експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заедно с екип от представители на Българската академия на науките.

„Европа е в конкуренция със САЩ и Китай в инвестициите по изкуствен интелект“, каза един от авторите на Концепцията проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. „Предполага се, че изкуственият интелект ще бъде един от основните двигатели за въвеждане на по-конкурентни методи за производство, по-евтина продукция, по-интелигентни системи, и Европа, естествено, не може да си позволи да изостава. От друга страна, извън страните, които са много активни, големите страни, имаме и технологичните гиганти Google, Microsoft, Facebook, които в момента развиват най-бурно технологията изкуствен интелект, и всичките тези корпорации като цяло са неевропейски. И по тази причина, за да има общомащабност на инвестициите в Европа, Комисията още през 2018 година призовава страните членки да допринесат, да се обединят със свои собствени стратегии за развитие, със своя собствена финансова политика за вложения, за да се получи един по-мащабен проект от внедряването на тези нови технологии в Европа. Целта в Европа е всяка година от възможните източници да се инвестират около 20 милиарда евро за развитието на новото поколение интелигентни системи“, каза проф. Галя Ангелова.

Тя уточни, че основните моменти в един нормативен документ са, че трябва да се развиват научните изследвания и висшето образование, откъдето се произвеждат кадрите, специализирани в областта. Трябва да се подпомогне и навлизането на тези технологии в индустрията, да се развие изчислителната инфраструктура и инфраструктурата от данни, които ще позволят успешното развитие и внедряване на изкуствения интелект. Трябва да се води и диалог с обществото, за да бъде осведомено, и хората да не се страхуват от евентуална загуба на работни места – това няма да се случи за един ден. Също така трябва да се развие нормативната рамка, защото Европа си поставя за цел в рамките на Съюза да бъде внедряван т.нар. „надежден изкуствен интелект“, в който има етични и правни норми.

Според проф. Галя Ангелова, Европа едва ли ще успее да догони САЩ и Китай, както и технологичните гиганти, защото там инвестициите са много отдавна и много мащабни, но има нови полета, които още не са развити, а освен това се задава индустрия на данните. „От самата обработка на многото данни, които са натрупани, могат да се извличат стопански ползи. Това е нещо съвсем различно. Представете си, че Вие получавате от много сензори много информация. Това множество данни, за да стане годно за употреба, трябва да бъде хармонизирано, интегрирано и т.н. Обработката на такива големи количества хетерогенни данни е една нова индустрия и това поле не е заето. Ние имаме шанс да влезем в съпровождащи нови области, които се отварят в това масово навлизане на технологиите“, допълни още проф. Ангелова.

България има своя шанс поради изключително развития си IT сектор. Най-силната сфера за развитие на изкуствен интелект за България е софтуерната индустрия. „Чрез установяването на производства на чуждестранни технологични компании в България, тук се появяват клонове на фирми, които имат автоматизация и интелигентно производство в автомобилния сектор например. Напоследък Министерството на образованието и науката, в последните два месеца, инвестира в започването на научни програми за интелигентно растениевъдство и интелигентно животновъдство. Много хубаво би било да видим как изкуственият интелект се внедрява в публичната сфера, защото това е една сфера, в която ЕК призовава страните членки да внедряват, например чрез интелигентни асистенти при масовите публични услуги. Има голямо поле при внедряване в здравеопазването при събирането на нови данни за потребителите“.

Европейският съюз подготвя първия си набор от правила за използване на възможностите и ограничаване на заплахите, свързани с изкуствения интелект. Акцентът е върху изграждането на доверие в технологиите и справяне с последиците върху отделните хора, икономиката и обществото.

Репортаж на Боряна Кърпачева можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още
Проф. д-р Веселин Петров

Проф. В. Петров: Обездвижването и наднорменото тегло са предпоставка за венозни тромбози

За трета година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира Национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“. Мисията на инициативата е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната..

публикувано на 05.05.21 в 11:55

Рестартирай Европа: Проектът „Модел Европейски съюз София 2021“ ще представя България на младежкия конкурс за наградата „Карл Велики“

   Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2021 година е проектът „Модел Европейски съюз София 2021“. Припомняме, че ежегодно Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по..

публикувано на 04.05.21 в 17:00
Kris Gran

Kris Gran подарява любов, опакована в песен с нoвата си балада „Червена луна“

Kris Gran се връща към първата среща с голямата си любов в „Червена луна“. Kris отново стои зад музиката и текста на собственото си творчество. За пръв път обаче изгражда солидна група около себе си, която се включва не само в записите, но и в аранжимента, и клипа на „Червена луна“. По песента Kris Gran работи с китариста Христо Нейчев и..

обновено на 02.05.21 в 14:47
Светлана Василев - Стрела

Светлана Василева – Стрела изразява радостта от живота в „Книга“

Светлана Василева –  Стрела вдъхновява и изразява радостта от живота в новата си песен „Книга“. „Исках да създам песен със смислено съдържание. Да се говори за нещо, което да предизвика хората да се замислят за самите себе си. Какво по - добро от това, да определя живота на един човек като книга, история, която пишем с всяка крачка, с всеки..

обновено на 02.05.21 в 14:29

Митрополит Серафим: Христовото Възкресение е велико и неповторимо чудо!

  Отново преживяхме най-вълнуващата нощ – Великденската, когато – стиснали в шепи свещица – отнесохме в домовете си част от Светлината на вечното, което възкръсва.   Чуйте разговора на Лалка Радкова с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим:   За духовния смисъл на Възкресение Христово говори Негово Високопреосвещенство..

обновено на 02.05.21 в 09:03

Изложба на Пламен Бонев в столичната галерия ЛИК: Картините ми не са рационални, те въздействат по друг начин… на сърцето

  В сряда в столичната галерия ЛИК беше открита самостоятелна изложба на Пламен Бонев, един от утвърдените съвременни автори живописци, майстор на колорита. Почитателите на изкуството му познават въздействието на неговите платна, които веднага привличат вниманието, изпращат сигнали към окото, въвличат го в един свят спонтанен, непреднамерен и..

публикувано на 01.05.21 в 22:03

Актрисата Силвия Станоева: Светостта за мен се изразява в чистотата на нашите души и на нашите взаимоотношения

  Във фокуса на вниманието ни преди Възкресение Христово е първият авторски моноспектакъл „33” на Силвия Станоева, чиято премиера беше на  29  30 април в столичната галерия „Етюд”. В края на миналата година тя написва текста за прохождащата актриса Сузи Сю, която сама се затваря в дома си (малко таванско помещение) седмица преди 33-тия си рожден..

публикувано на 01.05.21 в 18:51