Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осезателно се увеличават читателите в благоевградската Регионална библиотека

По-добра посещаемост, повече читатели, по-богат литературен фонд – това са добрите новини, с които Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград започна новата година. А, от 16 януари, „Детският отдел“, заемната и читалнята, работят отново и в съботния ден 9 до 15 ч.

„Тенденцията от миналата година за увеличение на читателите продължава, постоянно се обогатява и книжният фонд на библиотеката. От началото на годината досега, най-малките ни читатели са се увеличили около три пъти. Работим с училища, записваме цели класове. Имаме записани и много малки деца в предучилищна възраст“  - коментира Кристина Тонева от „Детския отдел“ на библиотеката, която съобщи, че до дни се очаква да пристигнат нови книги.

„Читател на годината“ е една от инициативите, които организира през месец януари „Детският отдел“ на Регионалната библиотека в Благоевград. За поредна година, награда за най-много прочетени книжки, е получила Мария Баздрагянова, която се оказва едно от най-четящите деца на Благоевград.

„Много обичам да чета и си избирам много хубави книги“ – сподели Мария, която според съучениците й, е най-четящото дете не само в техния  клас, а и в целия град.

Въпреки пандемичната обстановка, културният календар на „Детския отдел“ в Регионалната библиотека в Благоевград е наситен с интересни събития през месец февруари.

„За 10 февруари сме подготвили едно събитие, което се казва „Пътен знак „STOP Деца“, в което ще запознаем децата с правилата за движение по пътищата. Поканили сме и служител на КАТ „Пътна полиция“, който да разясни правилата за безопасност, както и глобите за нарушителите“ – уточни Кристина Тонева.

При промяна на противоепидемичните мерки има вероятност да бъде променена и датата за провеждане на някой от събитията. Подготвя се рецитал на ученици, с който да бъде отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

По повод наближаващия празник на Баба Марта, в последната седмица на месец февруари, ще бъде отворена „Работилница за мартенички“.

На 27 февруари, събота, ще бъдат организирани две много интересни събития.

„Дневникът на един дръндьо“  е сред най-четените книги през годината и тъй като, авторът Джеф Кини става на 50 години, сме решили да почетем неговия юбилей с всички негови фенове. Направили сме Фен клуб и среща на всички почитатели на поредицата. Всички деца, които харесват книгата и творчеството на автора, могат да разменят мнения за най-харесваната част от поредицата. Предполагам, че на децата ще им бъде много интересно, защото това е една от най-четените книги в момента“ – сподели още Кристина Тонева.

Тя съобщи, че на същата дата, 27 февруари, в аванс ще бъде отбелязан и Националният празник 3-ти март, тъй като денят е неучебен. По този повод ще бъде организиран рецитал с участието на ученици, ще има и изненади от ръководството на Регионалната библиотека в Благоевград.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37
Снимка: Диана Димитрова

Благоевград през погледа на туриста

Диана Димитрова е родом от Шумен, но живее със семейството си в Добрич. Преди да станат родители, тя и съпругът й не спират да пътуват и да опознават различни кътчета от страната ни. След появата на децата, си обещават, че тази жажда към нови знания, приключения и емоции няма да спре и както в българската класика "С деца на море", семейството е в пълен..

публикувано на 24.08.24 в 09:41

Напрежение и отлагания: Конституционни дилеми пред новото правителство

Изпращаме една бурна и динамична седмица, с редица върешнополитически събития, които коментирахме в обзорното издание на предаването "Събуди деня". Седмицата започна с отказа на президента да подпише указ за назначаването на нов служебен кабинет, мотивиран от решението на премиера Горица Кожарева да запази вътрешния министър Калин Стоянов на поста му...

публикувано на 23.08.24 в 11:21

Общински съветници в Благоевград влязоха в спор заради предложението за увеличение на заплатите

На фона на бурната вътрешнополитическа обстановка в страната, един сюжет, свързан с местната власт, привлече вниманието на обществеността в Благоевград. Дали да бъдат увеличени заплатите на общинските съветници в града? В началото на седмицата две общински съветнички – Антония Сивикова и Ваня Кромбоа – публично се разграничиха от предложението за..

публикувано на 23.08.24 в 10:54

"Кюстендил има сърце" с нова кауза: Закупуване на линейка за областната болница

Сдружение „Кюстендил има сърце“ навърши една година от учредяването си. Най-сладката и най-трудната година за неговите създатели, които поставиха началото на ред инициативи. Сега им предстои най-мащабната такава – събиране на средства за оборудвана линейка, която да обслужва нуждите на областната болница в Кюстендил. Оказва се, че тя не разполага със..

публикувано на 22.08.24 в 12:26