Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десети път честваме Международната Седмица на брака у нас

Целта е да се обединят обществените усилия за насърчаване на брака и семейството

Започна десетото честване на Международната Седмица на брака у нас, която ще продължи до 14 февруари. Инициативата се провежда ежегодно, по същото време, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си. 
"Последните проучвания показват, че бракът продължава да е ценност в България. Насърчаващи са и статистиките. През 2012-а, когато стартирахме инициативата, бяхме на дъното в Европа по брой сключени бракове. Сега имаме 37% ръст на сключени бракове", каза в интервю за Радио Благоевград Михаела Джоргова – координатор на Седмицата на брака в България.

Специалисти в сферата на семейното здраве, университетски преподаватели, църковни служители, представители на институции, на изкуството, културата, медиите и бизнеса се включват и тази година в подкрепа на двойките, по пътя им към изграждане на успешен брак. 

Над 20 събития и инициативи за семейни, и не само, ще се състоят по време на Седмицата на брака. Повечето от тях са с практическа насоченост и целят да помогнат на двойките да подобрят уменията си за общуване, за справяне с трудните емоции, за решаване на конфликти, за развиване на пълноценни взаимоотношения и други. Повечето от събитията са безплатни, достъпни онлайн и могат да се видят на brak.bg. Сред тях има културни и развлекателни, като онлайн концерт, забавни истории и други.

Всяка двойка ще може да задълбочи близостта помежду си, като се включи в ежедневните практични предизвикателства от 7 до 14 февруари през страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Тази година те са насочени в това да помогнат на партньорите да ценят повече един друг.

Въпреки очакванията за бум на разводите през изминалата година излезлите до момента данни, в градове като Пловдив, отчитат спад на разтрогнатите бракове. В София, Пловдив, Варна, Добрич и Стара Загора сключените бракове през изминалата година са с 25-30 процента по-малко, спрямо бракосъчетанията през 2019г. 

Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа над 1/3 от браковете у нас се разтрогват. Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията. 

Цялото интервю на Елеонора Тахова с Михаела Джоргова чуйте в звуковия файл – > 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравословните дъвки

Дъвки от природата – това е една революционна  за българския пазар зелена бизнес идея на Дарина Сотирова. Тя е производител на полезни дъвки. Защо полезни? Защото са от натурални продукти. След дълги анализи относно фабричните дъвки , в които се влага аспартам и които птиците бъркат с изхвърлени хлебни трохи, а това ги убива, Дарина..

публикувано на 09.08.24 в 12:45

Деца от Кочериново усетиха емоцията да бъдеш войник

Учителките от СУ "Христо Ботев" Кочериново Даниела Миланова и Василка Тасева, заедно с част от своите ученици, взеха участие в националната програма "Изучаване и съхраняване историята и традициите на Българската армия", като изпитаха емоцията от това да се превъплътят в ролята на истински войници. Завършвайки успешно Модул 1 от програмата, който включва..

публикувано на 09.08.24 в 11:46

Кампания в подкрепа на планинския туризъм

Спасяването на хижите и заслоните в България е мисия на конкурса „Хижа на годината“ на Българския туристически съюз. За втора поредна година организаторите на кампанията насочват общественото внимание в подкрепа на планинския туризъм и на най-добрите хижи и заслони в нашата страна. До 25 септември всеки може да посочи своя избор  в онлайн..

публикувано на 09.08.24 в 11:43

Законови промени разделиха общественото мнение: Какво казват депутатите и неправителствените организации?

През седмицата, в рамките на едно пленарно заседание, депутатите в Народното събрание одобриха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от парламентарната група на "Възраждане". С новите разпоредби се забранява популяризирането и подстрекаването в детските градини и училищата на идеи, свързани с..

публикувано на 09.08.24 в 11:15

„Добрите сърца“ с поредна инициатива за Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград

"Подари нов ламинат за детски стаи и дневни" това е новата реализирана инициатива на „Добрите сърца“. „За целта взехме пари на заем за да закупим ламината и всичко необходимо, както и да платим транспорт, защото ако трябваше да чакаме събиране на сумата щеше да дойде късна есен или зима и тогава ще бъде трудно за такива ремонти. Инициативата..

публикувано на 07.08.24 в 18:27
Ахмед Мерчев

Ахмед Мерчев от Слащен – изобретателят, който скоро ще представи собствен хиперавтомобил

Ахмед Мерчев от сатовчанското село Слащен е напът да сбъдне мечтата си и да създаде собствен електрически хиперавтомобил. Плановете на 40-годишния инженер са през септември да представи на публиката своето изобретение. Колата ще носи името „Alieno“, което в превод от италиански означава „извънземно“. Всичко започва през 2015 година, когато младият мъж..

публикувано на 07.08.24 в 14:25

Ще има ли референдум?

Ще има ли референдум - това е въпросът, на който отговор ще очакват жителите на община Дупница на 8- ми август, след насрочената извънредна сесия на Общинския съвет. На подписката, подготвена от Инициативен комитет се подписаха 11 % от жителите на общината и ГРАО даде разрешение за провеждането на референдума. Предвидените въпроси, на които отговор..

публикувано на 07.08.24 в 09:50