Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Времето тази седмица: От минус 8 до плюс 20 градуса

Снимка: БГНЕС

Седмицата започна с температури, на места близки до 20 градуса, но ще завърши с рязко застудяване и минимални стойности около минус 8 градуса. Това каза в интервю за Радио Благоевград синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова.

Топло ще остане и днес, с максимални температури от 13 до 18 градуса. След обяд над западните райони облачността ще се увеличава и вплътнява и там на места ще превали дъжд.
В сряда също ще бъде топло, с разкъсана облачност и максимални температури около 17 градуса.
Промяната на времето започва в четвъртък. Температурите все още ще бъдат високи, почти без промяна в сравнение с тези от сряда, но вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне мощно нахлуване на арктичен въздух. Ще бъде облачно, на места ще превалява дъжд.
В петък дневните стойности ще бъдат отрицателни в голяма част от страната и ще бъдат от минус 4 до нула, само на юг все още до около 2-3 градуса. Ще духа силен и бурен западен вятър, който ще усилва усещането за студ.
Студено и много ветровито ще остане в събота. Без съществена промяна ще остане и в неделя и в началото на следващата седмица. Не си правете планове за планински туризъм: времето през уикенда в планините ще бъде опасно.
В неделя температурите ще са от минус 11 до минус 5, на юг до около минус 3, а дневните - от минус 5 до нула.
На места на югозапад и юг ще превали слаб сняг. Студеното време ще се задържи и в началото на следващата седмица.
Цялото интервю на Елеонора Тахова със синоптика Анастасия Кирилова чуйте в звуковия файл – > 
Вижте още

Инж. Бисер Чилингиров: Българското агнешко е най-хубаво, но родното овцевъдство вече е записано в „Червената книга“

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” отпуска до 1 000 000 лв. помощ de minimis, за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2021 г. С подпомагането се дава възможност, по време на Великден и Гергьовден, животновъдите да реализират по-голяма..

публикувано на 14.04.21 в 16:59

Кампания за събиране на опасни отпадъци в Благоевград

Кампанията е двудневна и ще се проведе днес, 14 април и утре – 15 април . „Бих искала да направя едно уточнение, че става въпрос за опасни отпадъци основно от домакинствата и от обществените административни сгради. Не говорим за опасни отпадъци в резултат на производствена или търговска дейност“ – каза за Радио Благоевград главният еколог..

публикувано на 14.04.21 в 09:00

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33